Vene Delfi küsis seoses möödunud nädalal Narvas aset leidnud tragöödiaga, kus viis päeva kadunud 9-aastane tüdruk leiti surnuna, kas võib öelda, et Narvas tegutseb kuritegelik maniakk?

Ma ei saa seda juhtumit eriti kommenteerida, sest andmeid on väga vähe. Kõik võib olla, aga olemasolevate andmete põhjal ei saa seda juhtumit veel kommenteerida, saab vaid spekuleerida, kuid seda ma ei tahaks teha.

Muide, sellist diagnoosi nagu seksuaalmaniakk ei ole olemas, see on släng. Asi on palju keerulisem. Tegu võib olla inimesega, kel on seksuaalne kõrvalekalle, kel on sadistlik seksuaalkäitumine või isiksushäire. Võib olla ka olukord, kus inimesel ei näi olevat mingit psüühilist kõrvalekallet, mis annaks põhjust talle diagnoosi panna.

Nagu ma ütlesin, siin ei saa kommenteerida, siin saab vaid spekuleerida, kuna ei ole teada, mis seal täpselt juhtus.

Kas see, et leitud surnukeha oli riieteta, ei viita millelegi?

Nii ja naa. Me ei saa tegeleda oletuste kuhjamisega.

Lapsed läksid täna esimest päeva pärast vaheaega kooli, Narvas valitsev olukord on lähedal paanikale. Vanemad kardavad, lapsed kardavad, normaalne elu on täiesti rikutud.

Absoluutselt. Ja see on muidugi arusaadav. Paanika jaoks ei ole võib-olla põhjust, kuid ettevaatlikkuseks on, ja isegi väga.

Kas Eestis on palju seksuaalse kõrvalkaldega inimesi?

Kindel saab olla vaid selles, et Eestis ei ole neid kahtlemata rohkem kui Soomes, Rootsis või ükskõik millises Euroopa riigis. Ja ma ei ütleks, et selliseid inimesi oleks meil üldiselt palju. Kuid isegi vaid üks taoline inimene suudab korda saata palju halba.

Pärast Narva juhtumit, tõsi, on raske konkreetselt öelda - kas selline kuritegu kordub või mitte, kas see oli suunatud konkreetselt mõne inimese vastu ja mis selle taga üldse on.

Kas on võimalik näiteks möödakäijate seas eristada inimest, kel on seksuaalne kõrvalekalle, sadistlik seksuaalne käitumine?

No seda ei tasu teha - hakata otsima taolisi märke. Selline töö tulemusi ei anna.