„Koolijuhtide sisukoht on, et õpetajate palk on lubamatult väike ja me toetame õpetajaid kõigis aktsioonides,“ ütles koolijuhtide ühenduse juhatuse liige Martin Kaasik Delfile.

Kaasik nägi direktorite probleemi selles, et lapsevanemad tahavad õpilased ikkagi kooli saata, aga kui õppetööd ei toimu ja õpetajad lastega ei tegele, siis võib suur hulk õpilasi üksteisele lihtsalt ohtlikuks muutuda.

„Õpetajatel on õigus streikida ja kui nemad tööd ei tee, siis tuleb direktoril öelda, et lapsed jäävad koju - õppetööd ei toimu,“ kõneles Kaasik. „Kuigi õpetajad on kohal, aga kui tunde ei toimu, siis nii palju organiseerimata õpilasi koos on ohtlik nii õpilastele kui koolile.“ Seepärast võiks õpetajate streigil olla tema sõnul lapsevanemate teotus.

Kaasik pidas võimalikuks, et õpetajad tulevad streigipäeval kooli, istuvad ja peavad koosolekuid või lähevad välja meeleavaldusele.

Ka direktoril ei ole keelatud streikida, aga kuna direktor pole päris õpetaja, siis ilmselt nad streigil ei osale. „Me toetame, aga meie streigis ei osale,“ ütles Kaasik. Ta meenutas, et ka eelmisel õpetajate streigil kahetuhandendate aastate alguses ei osalenud direktorid.

Kaasik isiklikult õpetajate streigi mõjusse väga ei usu. „Õige on teha poliitikat valimiste päeval,“ leidis Kaasik. „Kahjuks kujuneb nii, et selleks ajaks unustatakse kõik ära.“ Selleks, et streik mõjuks, tuleks see välja kuulutada näiteks kirjandi kirjutamise päeval, pakkus Kaasik.

Samas peab tema sõnul ikkagi lootma ja midagi ette võtma. „Tundub, et ühiskond on sellises olukorras, et need, kes kõva häält ei tee, nendega ei arvestata,“ kõnelse Kaasik. „Seda enam, et haridusministeeriumis on selline seisukoht, et koole tuleb kinni panna ja õpetajaid jääb niigi üle.“

Koolijuhtidel on Kaasiku sõnul aga alati headest õpetajatest kahju, sest neid ei ole kellegagi asendada.