“See, mis praegu Eestis toimub, on genotsiid laste vastu,” ütles Põltsamaa Felixi arendusjuht Liis Tuur Eesti Päevalehele. “Lastele on paljud E-ained kahjulikud ja põhjustavad allergiat.”

“Riskigrupiks on just õpilased ja väikesed lapsed, kes joovad korraga ära mitu pudelitäit limonaadi või söövad ära kotitäie komme,” ütles tervisekaitseinspektsiooni Tartu keemialabori juhataja Mari Reinik.

“Tartu laboris tehtud proovide järgi on lubatust tunduvalt rohkem konservante peaaegu kõigis tootegruppides — eriti aga ketšupites ja kalakonservides. Aga need on üksikud tooted ega kujuta endast suurt probleemi. Üldiselt on olukord Eestis kontrolli all,” lisas Reinik.

Toiduvärvide normi ületamisi esineb Reiniku sõnul eriti kommides ja tordikaunistustes, mis on tihti väga intensiivse värviga. Tavaliselt ei sööda kaunistusi korraga palju ja sellpärast ei kujuta need suurt ohtu. “Aga mine tea, mõni laps võib kõik kaunistused tordilt ära süüa.”

Naturaalsed toiduvärvid ei mõju Reiniku sõnul tervisele halvasti, kuid sünteetilised võivad allergiat põhjustada. “Väikesed lapsed eelistavad kindlaid toiduaineid ja nende harjumusi on raske muuta. Ilusad roosat värvi viinerid sisaldavad sünteetilist toiduvärvi ja suures koguses süües kahjustavad need lapse tervist,” lisas ta.

“Silmaga vaadates on võimalik päris hästi kindlaks teha, millised tooted seda sisaldavad. Väga intensiivsed ja puhtad värvitoonid on sünteetilised, looduslikud on palju mahedamad,” rääkis Reinik.