„Selle taustale tuleb asetada teadmine, et eraisikute hoiused on kriisi ajal väga kiiresti kasvanud, mitte kahanenud,“ rääkis peaminister täna valitsuse pressikonverentsil.

Euroopa Liidu kontekstis asetun Eesti eraisikute võlgnevusete poolest 10. kohale. „17 riiki jääb meist tahapoole, kellel on hulga suuremad võlad,“ rääkis ta. „Selles kontekstis on kohatu öelda, et eraisikute võlakoormus on Eestis väga suur. Me oleme väiksema võlakoormusega kui Euroopas tavaks.“

Ansip rääkis, et nendes riikides, kus on lõdvalt suhtutud võlgu elamisse, on lõdvalt suhtunud nii eraisikud kui valitsus. Tema sõnul ei saa öelda, et kui valitsuse võlakoormus on väike, siis eraisikute võlakoormus on suur ja vastupidi. Sellised väited ei ole tema sõnul kinnitust leidnud.

Ka ettevõtete võlakoormus on peaministri sõnul langenud 130 prostendilt 115 protsendini SKTst. „Praegu jääme selle protsendiga SKTst keskmisest suurema võlakoormusega riikide poolele,“ sõnas ta.

Rahandusminister Jürgen Ligi täiendas peaministrit öeldes, et ta ei alahinda erasektori laenuprobleeme. Samas tõi ta välja, et riik kulutab ühtlasemalt ning äriettevõtted kulutavad esmalt investeeringutele, aga pärast teenivad selle raha tagasi.