Analüütikute sõnul loodetakse, et plaan võib vähendada turgude kõikumist ning aidata leida lahendust eurotsooni võla- ja majanduskriisile, vahendab BBC News.

Hongkongi Hang Sengi indeks tõusis üle 5 protsendi, Lõuna-Korea Kospi 3,9 protsenti, Jaapani Nikkei 225 2,2 protsenti ja Austraalia ASX 200 2,5 protsenti.

Wall Streeti Dow Jonesi indeksis toimus suurim tõus pärast 2009. aasta märtsi – 4,2 protsenti. Saksamaa Dax tõusis 5 protsenti, Prantsusmaa Cac 40 4,2 protsenti ja Suurbritannia FTSE 100 3 protsenti.

Keskpanku ja poliitikuid on viimastel kuudel kritiseeritud tegevusetuses investorite rahustamisel kõige keerulisemas majanduskliimas aastakümnete jooksul.

Ameerika ja Euroopa keskpankade avaldatud plaani eesmärk on muuta USA dollarite omandamine pankade jaoks lihtsamaks ja odavamaks.

See muudab ettevõtetel ja eraisikutel kergemaks rahale ligipääsu, mis peaks majandust üldiselt turgutama.

Lisaks USA dollarile võimaldavad keskpangad parema ligipääsu ka teistele tähtsamatele valuutadele, kui neid vajatakse. Plaan läheb käiku esmaspäeval, 5. detsembril.

Hiina teatas kolmapäeval, et suurema likviidsuse saavutamiseks vähendatakse raha hulka, mida sealsed pangad peavad reservis hoidma. Ka see otsus hakkab kehtima 5. detsembrist.