Itaalia 75-aastane peaminister on andnud ligi kolm miljonit eurot kingitustena oma austajannadele ning kulutanud veel 337 000 eurot kingitud ehetele, vahendab Daily Telegraph pangaandmetele viidates.

Andmed ilmusid välja päev pärast seda, kui Berlusconi oli Brüsselis Euroopa Liidu tippkohtumisel esitlenud kiiruga kokku klopsitud reformikava, mis tabab tavalisi itaallasi karmilt – töötajaid hakkab olema kergem vallandada ning pensioniiga tõstetakse 65-lt 67-le aastale.

Pangaülekannete andmed tulid välja uurimise käigus, mille algatasid Firenze kohtunikud Berlusconi valitseva partei Popolo della Libertà rahvusliku koordinaatori Denis Verdini üle, keda kahtlustatakse korruptsioonis seoses avalike hangetega.

Ajalehe La Repubblica kätte sattunud dokumentidest selgub, et 2007. aasta jaanuarist kuni 2008. aasta juunini maksis miljardärist peaminister 17 miljonit eurot oma sõpradele ja tuttavatele, sealhulgas poliitilistele liitlastele, isiklikule personalile ja vennale Paolole, kes toimetab parempoolset ajalehte Il Giornale.

Noortele glamuursetele naistele maksti kokku 2,7 miljonit eurot.

150 000 eurot läks endisele telesaatejuhile Virginia Sanjustile, kes on suguluses Toscana aristokraadiga, kelle villa renditi suvel Suurbritannia peaministrile David Cameronile perekondlikuks puhkuseks.

135 000 eurot andis Berlusconi Vene modellile Raissa Skorkinale, kes töötas Sardiinia saarel Costa Smeraldas asuvas VIP ööklubis Billionaire.

220 000 eurot maksis Itaalia peaminister endisele Miss Leedule Rasa Kulytėle, kellest sai Itaalia televisioonis mängusaate juht ning 275 000 eurot näitlejanna Isabella Orsinile, kes abiellus Belgia printsiga.

Endine meesteajakirja modell Sabina Began, keda Itaalia pressis nimetatakse „emamesilaseks“, sai 50 000 eurot ja endine iluduskuninganna Barbara Matera, kellest sai Berlusconi patronaaži all europarlamendi liige, 95 000 eurot.

Itaalia on tohutu Euroopa Liidu surve all kärpimaks oma võlga ja stimuleerimaks majanduskasvu, kuid olukorra tõsidus ei takista Berlusconil tippkohtumisel heitmast imetlevaid pilke oma naiskolleegidele.

Mitmetel fotodel naeratab ta laialt Taani peaministrile Helle Thorning-Schmidtile ning kui viimane edasi kõnnib, jääb Berlusconi teda pika pilguga saatma. Itaalia ajaleht La Stampa nimetas Berlusconit seepeale „parandamatuks“.