Nestor rääkis Vikerraadio saates „Reporteritund“, et kui vaadata eri maailmajagusid ja majandusi, siis näeme, et kõigil on erinev potentsiaal.

Näiteks kui Aasias kasvab veel rahvaarv, siis Euroopa majandus areneb nendel kulutustel, mis tehakse inimestesse. „Euroopal ei ole teist ressurssi,“ ütles Nestor. „Euroopa väärtustab inimest.“

Vanemaealiste tööhõive peab suurenema

Saates osalenud riigikogu liige, IRLi kuuluv Margus Tsahkna kinnitas tänastele pensionäride, et nad saavad oma pensioni edasi. Tema sõnul on pensionisüsteem jätkusuutlik ja ei ole õige hakata seda praegu lõhkuma. Küll aga tuleb tema sõnul vanemaealisi tulevikus rohkem tööga hõivata.

„Kui ühiskond vananeb, tuleb jälgida, et nad oleks terved ja ka tööga hõivatud,“ rääkis Tsahkna. „Eakate tööhõive on see, millega me peama tegelema, et võimalikult kvaliteetset ja hea haridusega inimesi tööturul maksimaalselt ära kasutatakse.“

Pensionile tuleb mõelda juba noorelt

Arraku sõnul saavad küll tänased pensionärid oma pensionid kätte, kuid tänased 40-aastased enam ei saa. „Tõeline kriis pääseb valla paarikümne aasta pärast,“ sõnas Arrak. „Inimene peaks mõtlema sellele, kuidas tema vanaduspõlv välja näeb, juba 30-aastates.“

Ka Nestori sõnul peaks noored, kes käivad täna tööl, mõtlema oma pensionile ja arvestama, et tulevikus annavad esimese ja teise pensionisamba maksed kokku umbes 40 protsenti nende tänasest palgast. „Kui tahate rohkem saada, siis tasub mõelda ka kolmanda samba peale, seal on võimalused ja õigused vabamad,“ lausus ta.

Arraku sõnul ei tasu tänastes tingimustes teise samba investeeringud ennast ära ning riskantsemas kolmandas sambas põlevad meie säästud veelgi intensiivsemalt.

Euroopa on vana ja laisk

Arraku sõnul on Euroopa aga vana ja laisk. Ta kõrvutas Ameerikat ja kõige markantsema näitena Euroopast Itaaliat, kus tööealistest naistest on hõivatud umbes 55 protsenti võrrelduna Ameerika 75 protsendiga ning lisaks lähevad itaallannad kuus aastat varem pensionile kui ameeriklannad.

Teise näitena tõi Arrak sakslased, kes võrreldes ameeriklastega teevad 400 tundi vähem tööd, mis teeb umbes kaks kuud aastas. Arraku sõnul tähendab see sisuliselt seda, et jaanipäeval minnakse puhkusele ja tagasi tööle tullakse sügisel.

Kõige haigem on Arraku võrdluses aga Rootsi töötaja, kes puudub enda või lapse haiguse tõttu töölt aastas ühe kuu, samal ajal kui ameeriklane puudub vaid ühe nädala. Itaallane puudub töölt riigipühade ja puhkuse tõttu kokku kaks kuud aastas.

Alates neljandast lapsest peres võiks tulumaks olla null

Arrak pakkus vanemapensioni kehtestamise asemel välja võimaluse teha lastevanematele soodustusi tulumaksu arvelt. Tema sõnul võiks alates teisest lapsest tulumaksumäär langeda veerandi võrra ja alates neljandast lapsest peres olla null.

Arrak põhjendas seda sellega, et kulutused lastele tehakse nende kasvatamisel, mitte ei oodata tasu selle eest kunagi pensioniealisena.

Tsahkna märkis, et praegu saab Eestis tulumaksusoodustust alates teisest lapsest peres.