„Kahjuks on praegu valitsuses juhtkohtadel ukrainofoobid. Võimud valetasid valimistel. Peaminister ja asepeaministrid tüürivad meid liidu poole. See, et nad nimetavad seda Nõukogude Liidu asemel tolli- või Euraasia liiduks, on samasugune KBG-lik ja sovetlik vale. See on Ukraina riikluse ja tema arengusuuna arusaama väljavahetamine,“ ütles Meie Ukraina poliitnõukogu esimees Valentin Nalivaitšenko neljapäeval BNS-i vahendusel.

Tema sõnul on Ukraina valitsusametnike hädaks „nõukogudeaegse mõtteviisi säilimine“.

„Võõrkeeli nad ei tunne, ukraina keelt pole samuti ära õppinud, aga mis peamine – nad polegi ära õppinud, milles seisneb meie riigi rahvuslik huvi. Seetõttu pakuvad tolliliitu,“ leiab Nalivaitšenko, kes võrdles tolliliitu nõukogudeaegse riigiplaaniga.

Poliitik osutas, et Euroopa Liit saatis Ukraina võimudele selge märguande, et riik areneb vales suunas.

„Poliitiliste vabaduste kitsendamist ja opositsiooni tagakiusamist ei tauni mitte üksnes Euroopa Liit – seda taunib kogu tsiviliseeritud maailm. Selline olukord on vastuolus Ukraina huvidega ning meie riigi euroopalike pürgimustega,“ toonitas ta.

„Ukraina ettevõtted on huvitatud uute müügiturgude leidmisest. Me pooldame vabakaubandustsooni kehtestamist Euroopa Liiduga, et tõsta meie inimeste elatustaset. Me ei ole vastu ka Vene turgude laiendamisele, ent las Venemaa tühistab algul piirangud Ukraina toodete tarnimisel oma turgudele,“ osutas Nalivaitšenko.

Poliitik usub, et Ukraina tagasipööramiseks Euroopa suunas on vaja võimuvahetust.