Jõulutunneli toetamise kolm miljonit

2006. aasta lõpus rääkis Ilves oma Ärma kodutalust, et Eesti rahvas annetas esimesel jõulupühal “Jõulutunneli” saates lastehaiglate reanimobiilide ostmiseks üle kolme miljoni krooni. "Nüüd peaks minu meelest leidma riik eneses seesmise sunni lisada veel vähemalt kolm miljonit sellesse rahva poolt pühade ajal loodud ühisesse kassasse," arvas president.

Järgmisel valitsuse istungil kiitis valitsus heaks 568 143 krooni eraldamise, et kompenseerida kolme miljoni annetamise käibemaksu, ent sellega valitsuse panus ka piirdus. Kuna pool miljonit on kolmest miljonist ikka üsna kaugel, loeme seisuks 0:1 Ilvese kahjuks.

Meie soovid ja unistused saavad teoks

Sama kõne lõpetas Ilves seisukohaga, et meie unistused ja soovid saavad teoks, nii algaval aastal kui ka edaspidi. Kas meie kõigi unistused ja soovid said ikka teoks, on igaühe enda otsustada, mistõttu punkte ei anna ja seis jääb 0:1 Ilvese kahjuks.

Krahhi kuulutajad liialdavad, eksitavad ja hirmutavad

Aasta 2007 vahetus aasta 2008 vastu ja Ilves pidas jälle kõnet. "Nii ongi üleminekumajandusele omane väga kiire kasv tänaseks asendunud stabiilse tõusuga. Võtkem see teadmiseks ja arvestamiseks," teatas Ilves.

"Aga ärme omista mõõdukamale kasvutempole tegelikust suuremaid ega valesid omadusi. Ärme usu neid, kes täna kriisi ja krahhi kuulutavad. Nad liialdavad ja eksivad, eksitavad ja hirmutavad. Neil pole õigus," jätkas Ilves."

Mööda läksid kõigest mõned kuud ning kevadel hakati tegema juba negatiivset riigieelarvet. Tegemist on ühe Ilvese suurema prohmakaga. 0:2 Ilvese kahjuks.

Majandus kasvab aastal 2008 5-6 protsenti

Ilves jätkas natuke detailsemalt. "Edaspidi kasvab Eesti majandus tasakaalukamalt. Siin pole midagi üllatavat. Seda tingib majanduse seaduspärasus, aga ka majanduse olukord kogu maailmas."

"Algavaks aastaks oodatav viie- või kuueprotsendiline majanduskasv tähendab, et Eesti enam ei kihuta. Aga ta liigub siiski tempokalt edasi. Kiiremini kui Euroopa keskmiselt. Eestil läheb hästi."
Tegelikult langes aastal 2008 SKP 3,6 protsenti. 0:3 Ilvese kahjuks.

Krooni kurss püsib

"Niisama tasakaalukalt võiksime hinnata ka teisi Eesti majandusega seotud tõsiasju," jätkas president.

"Esmane ja peamine: Eesti krooni kurss püsib. See otsus sai tehtud juba 15 aastat tagasi, kui Eesti valis oma rahasüsteemi. Devalveerimise kuulutamine on asjatundmatu, see on valemäng. Liiga selgelt kõlab hädakuulutajate juttudest omakasu noot," lausus Ilves. Siin oli tal õigus, krooni kurss püsis lõpuni. 1:3

Inflatsioon kasvab ka 2008. aastal

"Inflatsioon on harjumuspäratult kõrge ja püsib sellisena ka algava aasta esimeses pooles. Hinnatõus on ülemaailmne, kaugeltki mitte ainult Eestile omane nähtus," rääkis Ilves.

"Lisame siia oma soovi ja vajaduse maksta töötajatele paremat palka ning eakatele suuremat pensioni. See aga tõstab paratamatult ka hindu," lausus Ilves. Kuigi seekord president mõõdetavat ennustust ei andnud, võime me praegu siiski tunnistada, et aasta 2008. alguses kasvas inflatsioon tõesti kiiresti ning pöördus hinnalanguseks alles päris 2008. aasta lõpus. Anname Ilvesele punkti juurde. 2:3, endiselt Ilvese kahjuks.

2009. tuleb sajandi raskeim aasta

Aasta 2008 vahetumisel 2009. aasta vastu oli Ilves palju ettevaatlikum kui aasta varem. "Meie majanduse mõõdumärkide järgi võib algav aasta tulla Eestile sel sajandil kõige keerulisem. Me täna alles laskume majanduslanguse oru põhja," ennustas president. Tal oli ka selgelt õigus, sest 2009. tabas Eestit majanduslanguse väga sügav põhi. 3:3, viik.

2010 võib majandus juba tõusule pöörata

Aastat 2010 tervitas Ilves jälle kõnega. "Nii püsib pea külmana, kui majandus ehk juba algaval aastal taas tõusule pöörab," lausus president. Natuke arglik see ennustus ju oli, aga majandus tõesti pööras eelmisel aastal tõusule. 3:4 presidendi kasuks.

Ennustamine on tänamatu töö

Selle aasta aastavahetuskõnes oli Ilvese enesekindlus juba taastumas. "Mulluses aastavahetuskõnes ütlesin, et muremusta taeva servas paistab valgust; et me tunneme oma majanduse ja heaolu suure kukkumise lõppu ja uue kosumise algust. Nii ka läks," kiitis president.

Ent ühtegi selget ennustust ta sel korral enam ei teinud, kui välja jätta teade euro ja kultuuripealinna saabumisest järgmisel aastal, mis olid selleks hetkeks juba otsustatud asjad. Lõppkokkuvõttes sai siis seitse ennustust, millest neli läksid täppi ja kolm läksid märgist mööda. Võiks öelda, et meie president on keskmiselt edukas visionäär.