„Saadikule edastati Saksamaa valitsuse ametlik protest selle vastu, et tuntud Saksa teadlasel ei lubatud eile Venemaale siseneda, vaatamata sellele, et talle oli viisa väljastatud,“ ütles Saksa välisministeeriumi pressiesindaja The Locali vahendusel. „See on vastuvõetamatu.“

62-aastane politoloog Hans-Henning Schröder on Berliinis asuva Saksamaa rahvusvaheliste suhete ja julgeolekuinstituudi (SWP) Venemaaga tegeleva uurimisgrupi juht.

Schröder oli kutsutud Venemaa majanduskõrgkooli ja Friedrich Eberti fondi korraldatud konverentsile „Võrreldes Saksamaa ja Venemaa väärtusi“, mis toimus Moskvas.

Saksamaa välisministeeriumi pressiesindaja sõnul rõhutati välja kutsutud Vene diplomaadile „SWP tähtsust Saksa-Vene suhetes“. „Saksamaa valitsus nõudis, et professor Schröderi sissesõidukeeld tühistataks viivitamatult ja et tal lubataks tulevikus takistusteta riiki siseneda,“ ütles pressiesindaja.

Ajakiri Der Spiegel kirjutas Saksa diplomaatidele viidates, et Vene võimud peavad Schröderit julgeolekuriskiks. Schröder ei ole Der Spiegeli teatel valjuhäälne Kremli kriitik ning tal on mõõduka ja tasakaaluka inimese maine.