Äsja avaldatud maailma ülikoolide pingereas on esikohal Ameerika Ühendriikides asuv California tehnoloogiainstituut. Viimased seitse aastat THE edetabelit esikohal olnud USA Harvardi ülikool on langenud jagama teist ja kolmandat kohta USA Stanfordi ülikooliga. Neljas on Suurbritannias asuv Oxfordi ülikool ja viies USA-s asuv Princetoni ülikool, kirjutab BNS.

THE edetabeli koostamisel on arvestatud ülikoolide õppetöö ja õpikeskkonna kvaliteeti, teadustöö mahtu, tulusust ja reputatsiooni, teaduspublikatsioonide tsiteerimist, ärialast innovaatilisust ning välisõppejõudude ja –üliõpilaste osakaalu.

THE pingereas on kõige enam Ameerika Ühendriikide ja Suurbritannia ülikoole. Tartu akadeemilistest lähinaabritest on esisajas Rootsi kõrgkoolid Karolinska instituut, Lundi ülikool ja Uppsala ülikool, mis asuvad vastavalt 32., 80. ja 87. kohal ning 91. kohal paiknev Helsingi ülikool. Endisest idablokist on edetabeli esimese 400 hulka jõudnud üks Tšehhi ja kaks Poola ülikooli.

Lisaks ajakirjale Times Higher Education, mis koostab edetabeleid koostöös infoagentuuruga Thomson Reuters, kuuluvad ülikoolide pingeridade autoriteetseimate koostajate hulka veel Suurbritannia firma Quacquarelli Symonds (QS) ning Shanghai Jiao Tongi ülikool.

Tänavu septembri alguses avalikustatud QS-i maailma ülikoolide edetabelis tõusis Tartu ülikool tänavu jagama kohti 500–551, kuid viiesajast ülikoolist koosnevasse niinimetatud Shanghai pingeritta ei ole Tartu ülikool siiani jõudnud.

Hispaania rahvuslik uurimisnõukogu SRC paigutas mullu juulis maailma ülikoolide paremusjärjestuse tabelis Tartu ülikooli 187. kohale, kokku on SRC tabelis 12 000 maailma kõrgkooli.