Keskparteisse kuuluv 47-aastane Vanhanen jäi möödunud aastal parteiesimehe valimistel Jäätteenmäkile alla ja pidi leppima aseesimehe ametiga.

Jäätteenmäki astus kolmapäeval tagasi skandaali tõttu, mis puhkes, kui ta oli kasutanud lekitatud saladokumente ja seda hiljem salanud.

Vanhanen on viimase aasta jooksul tuntuks saanud kui EL-i põhiseadust koostava Euroopa Tuleviku Konvendi liige ja sõnakas kritiseerija. Hiljuti ütles ta usutluses AFP-le, et kui konvent EL-i institutsioone tõepoolest põhjalikult reformib, tuleb Soomel muudatuste üle referendum korraldada.

Vanhanen valiti Soome parlamenti esimest korda 1991. aastal ja sestpeale on tema positsioon parlamendis ja Keskparteis järekindlalt paranenud. Ta on ka otsustav tuumaenergia vastane ning taunis mullu tõsiselt parlamendi otsust ehitada Soome viies tuumareaktor.

Kaitseministrina pooldab ta maamiinide kasutamist riigi territoriaalkaitse huvides. See seisukoht on toonud talle palju vastaseid kodus ja välismaal.

EL-i kaitsepoliitika asjus toetab Vanhanen ühenduse kriisireguleerimissutlikkuse suurendamist, kuid ei pea vajalikuks keskenduda ühtse kaitsepoliitika väljatöötamisele.