Kasvataja Helle Niine ütlustest selgus, et aeg-ajalt fikseeritakse lapsi peenikese paelaga voodi külge, et nad une ajal välja ei kukuks.
Seaduse kohaselt on õigus hoolealust kinnitada ning hoolealune magas tulekahju hetkel ning surm saabus vingumürgituse tagajärjel.

Lasteaeda paigaldatud automaatse tulekahjusignalisatsioonisüsteemi, mille koostas OÜ Sivero, teostamise kohta ei ole lepingut säilinud. Lepingu järgi pidi Sivero ka süsteemi hooldama. Ettevõtte juhi Ronald Esopi sõnul valiti andurid kooskõlas tööde tellijatega ning valikut võis mõjutada asjaolu, et projekteerimise hetkel olid suitsuandurid temperatuurianduritest kallimad ning kehtiv seadus lubas temperatuuriandurite paigaldamist koridoridesse.

Projekteerimise ajal polnud nõutud suitsuandureid, kuid nüüd on selline nõue kehtestatud. Päästekeskuse tuleohutuse vanemspetsialist Galina Kiivit käis kontrollkäikudel lastekodus kord aastas, ent ei teadnud, millised andurid ja millistesse ruumidesse on paigaldatud, ja ei kontrollinud neid, sest tal puudusid selleks vahendid.

Tulekahju alguses põles poroloon, mis andis küll märkimisväärset suitsu, ent mitte kuumust, mistõttu temperatuuriandur ei rakendunud.

Haapsalu väikelastekodu kaheksa lapse ja kahe täisealise hoolealuse hukkumisega põlengu kriminaaluurimine lõppes süüdistusi esitamata, kuna tulekahju põhjustaja jäi leidmata.