Obama on eurokriisi võimalike ülemaailmsete tagajärgede üle sügavalt mures, kirjutab Süddeutsche Zeitung.

Intervjuus uudisteagentuurile DPA kutsus Obama üles eurotsooni riike võlgadega ühiselt võitlema. Sisuliselt on tegemist rahaliidu täiendamisega läbi koordineeritud eelarvepoliitika.

Obama suhtub Itaalia ja Hispaania olukorda murelikult. „Nii kaua kuni eurokriis ei ole lahendatud, näeme me jätkuvalt nõrkusi maailma majanduses“, ütles Obama.

„Lõppkokkuvõttes peavad suured Euroopa riigid ning nende poliitilised juhid kokku tulema ning otsuse langetama, kuidas nad rahapoliitilise lõimumise tõhusama eelarvepoliitikaga ühildavad“, arvas Obama.

Obama arvates on Euroopa olukorral kindlasti ka tagajärjed Ameerika majandusele. „Me elame tänapäeval integreeritud maailmamajanduses. „Sellel, mis toimub üle Atlandi või Vaikse ookeani, on tohutult mõju Ameerikale, kogu meie mandrile, mitte ainult USAle“, ütles Obama.

Seetõttu püüab tema valitsus lahendada kriisi „tihedalt eurooplastega koostööd tehes“.

Obama ütles oma majanduse elavdamise seaduseelnõu kohta, et sõltumatud eksperdid vaatasid selle päästeprogrammi üle. Ekspertide arvates võiks see aidata luua 1,9 miljonit uut töökohta ning kaasa tuua kaheprotsendilise majanduskasvu.

Obama arvates peavad nad tegema seda, mis on nende riigile õige. Tema arvates on küsimus nüüd selles, kas kongress omab piisavalt poliitilist tahet nõusolekuks.

Põhipunktid 450 miljardi dollari suuruses päästeplaanis on sotsiaalmaksu vähendamine töötajatele ja ettevõtetele, maksusoodustused töölevõtmisel ning infrastruktuuri meetmed.

Töötuse määr on USAs praegu umbes 9,1 protsenti. Eksperdid eeldavad olulist paranemist alles mõne aasta pärast.