Gaddafi-vastased jõud, mis piiravad Sirte linna, andsid Gaddafi pooldajatele läbirääkimisteks ja allaandmiseks aega veel ühe nädala, teatab BBC News.

Gaddafit pole avalikkuse ees nähtud mitu kuud ja tema asukoht on teadmata. Tema sõnumid edastas Süürias paiknev telekanal al-Rai.

Gaddafi lubas pikka ja venivat sõda Liibüa okupatsiooni vastu. „Rahvas ei luba teil võtta naftat ja röövida Liibüa rikkust, mille Allah on Liibüale andnud,“ ütles Gaddafi ja väitis, et 2000 hõimu on valmis Liibüat kaitsma.

„Valmistuge jõukudevaheliseks ja sissisõjaks, linnalahinguteks ja rahva vastupanuks igas linnas, et alistada vaenlane kõikjal,“ kuulutas Gaddafi.

Koloneli sõnul vabastatakse Tripoli tollhaaval ning tema sünnilinn Sirte, mis on endiselt Gaddafile lojaalsete jõudude käes, on nüüd Liibüa pealinn.

Gaddafi-vastased jõud on Sirte ümber piiranud ning ähvardasid seda rünnata, kui linna kaitsjad laupäevaks ei alistu, kuid viimaste teadete järgi anti läbirääkimisteks aega veel üks nädal.

Samal ajal kohtusid Liibüa rahvusliku üleminekunõukogu esindajad Pariisis rahvusvaheliste diplomaatidega. Võõrustajateks olid Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Suurbritannia peaminister David Cameron.

Sarkozy sõnul lepiti kokku Gaddafi võimul olles külmutatud Liibüa varade vabastamises kokku umbes 15 miljardi dollari ulatuses.

Euroopa Liit teatas neljapäeval, et tühistab sanktsioonid 28 Liibüa ettevõtte ja ametkonna vastu, et aidata rahvuslikul üleminekunõukogul majandus taas käima saada. Otsus jõustub reedel.

Suurbritannia, USA ja Prantsusmaa on sel nädalal vabastanud üle viie miljardi dollari Liibüa varasid ning teised riigid on astunud samasuguseid samme.

„Liibüa sõprade“ foorumil neljapäeva pärastlõunal Pariisis osales umbes 60 riiki ja seal viibis ka ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.