Jaamas võib tekkida puudus veest, toidust ja varuosadest, kui kolm süstikut peatselt lende ei alusta, ütles NASA süstiku- ja kosmosejaamaprogrammide juht Michael Kostelnik.

“Kuigi me oleme toidu ja varuosade ning veevarude osas üsna heas olukorras kogu suve ja sügise, võib olukord muutuda novembris-detsembris,” märkis ta.

“Kas ma arvan, et lendude alustamine aasta jooksul on võimalik? Jah, ma arvan, et see on võimalik,” ütles Kostelnik. “Kas see on tõenäoline või mitte? Elame-näeme.”

Ajal, mil NASA ootab Columbia katastroofi põhjusi uuriva komisjoni lõppraportit, varustavad rahvusvahelist kosmosejaama Vene kosmoselaevad ning jaama kolmeliikmeline meeskond vahetatakse kahe uue mehe vastu.

Vene kosmoselaev Sojuz peaks startima laupäeval, et toimetada jaama ühe USA astronaudi ja ühe Vene kosmonaudi ning tuua sealt ära kaks ameeriklast ja ühe venelase, kes on viibinud orbiidil alates 25. novembrist.

Vene veolaev Progress toimetab kosmosejaama varustust juunis, septembris ja jaanuaris.

“Kui me suudame taastada süstikute lennud ajavahemikus jaanuarist märtsini, mis loodetavasti on võimalik, siis see vähendaks oluliselt survet teistele kosmoselaevadele,” märkis Kostelnik.

Columbia õnnetust uuriv komisjon esitas eelmisel nädalal esialgsed soovitused, ent pole veel avaldanud lõpparuannet seitsme astronaudi elu nõudnud tragöödia kohta.