Victoria Clarke vastas ajakirjanike küsimustele intsidendi kohta Bagdadi hotellis Palestine. Välisajakirjanikke täis hotelli pihta tulistas USA tank, väidetavalt vastuseks majast tulistatud laskudele.

Tankirünnakus said surma Reutersi ja Hispaania televisiooni operaator.

“Me oleme sõjas. Bagdadis käivad lahingud. Meie väed jäid tule alla. Nad kasutasid õigust end kaista,” seletas Clarke ja kinnitas, et Ühendriikide sõdurid püüavad säästa tsiviilelanike elusid ja kaitsta ajakirjanikke.

Hotellis viibinud ajakirjanikud kinnitavad, et USA vägede pihta sealt ei tulistatud.

New Yorgis asuv Ajakirjanike Kaitsekomitee nõudis teisipäeval kirjas kaitseminister Donald Rumsfeldile, et Pentagon uuriks hotelli tulistamist ja USA õhurünnakuid Katari telekanali al-Jazeera Bagdadi büroole, milles sai surma üks ajakirjanik ja mis purustas ka lähedal asuvad Abu Dhabi televisiooni ruumid.

Juhtumite sõltumatut uurimist nõuab ka Amnesty International.

“Kui USA ei suuda tõestada, et Palestine’i hotelli kasutati sõjalisel otstarbel, oli see rahvusvaheliste humanitaarseadustega kaitstud tsiviilobjekt, mida ei oleks tohtinud rünnata,” teatas Amnesty ja lisas, et ka juhul, kui hotelli sõjaotstarbeline kasutamine kinnitust leiab, ei tohtinuks tulistada seda tankimürsuga, mida ei suudetud täpselt sihtida.

Clarke alustas Pentagoni igapäevast pressikonverentsi kahetsusavaldusega Bagdadis toimunu üle.

Samas meenutas Rumsfeldi pressiesindaja, kes on üks 600 ajakirjaniku Iraaki saatmise eest vastutaja, et on ajakirjanikele ja toimetajatele korduvalt rõhutanud sõja ohtlikkust.

“Sõda on ohtlik asi ja sõjatsoonis viibides ei ole te väljaspool ohtu,” kordas ta.