Piirhindade määruse eesmärk on sotsiaalministeeriumi teatel ravimikulude kontrolli alla saamine ning hindade kasvu pidurdamine, samas muutuvad aga paljud originaalravimid vähemalt esialgu inimesele tunduvalt kallimaks, kirjutab Postimees.

Apteekide Infotehnoloogia OÜ koostatud hinnavõrdlustabelis sisaldub ravimeid, mille puhul on hinnatõus mitmekordne näiteks inimestele, kes kannatavad hüpertooniatõve ehk kõrge vererõhu all.

Kõrge vererõhu all kannatajatele mõeldud originaalravim Adalat Oros maksab Pärnu apteegis kuni 829 krooni ja selle piirhinnaks on määratud 182 krooni, ravimi ostmisel kuni 90 protsendi suurust soodustust saav inimene maksab selle eest omast taskust aga 682 krooni senise 100 krooni asemel, kuna soodusprotsent arvutatakse uuest aastast piirhinnast, mitte aga ravimite tegelikust hinnast.

Apteekide Infotehnoloogia OÜ juht Siim Uibokand möönis, et see konkreetne näide on äärmuslik, kuid hinnatõus puudutab siiski paljusid.

Nii Uibokand kui mitmed ravimite hulgimüüjad ja ka apteegid on samas ajalehe andmetel pahased selle peale, et sotsiaalministeerium sai piirhindade määruse valmis alles nüüd, mil aastalõpp on käes.

Ka Rahvusvahelise Ravimitootjate Liidu tegevdirektor Eve Karmo möönis, et piirhindasid kehtestav määrus on kasulik pigem soodusravimite eelarvet haldavale asutusele ja annab ravimikulutuste kokkuhoiu. “Samas on see kahtlemata valus löök patsiendi taskule ja teeb teatud ravimid raskesti kättesaadavaks,” märkis ta.