Kivirähk kommenteeris nende Eesti Päevalehes avaldatud sõnadega ajakirjandusse lekkinud kava nimetada keskerakondlasest endine parlamendisaadik Evelyn Sepp sihtasutuse Tallinn 2011 juhatuse teiseks liikmeks. Eile selgus, et nii läkski.

Keskerakond on nüüd viinud lõpule protsessi, mis algas 2009. aasta detsembris keskerakondlase, endise Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli nimetamisega juhatuse liikmeks. Pärast seda kui Tallinn 2011 tegevuse alguses ainsana juhatusse kuulunud Mikko Fritze 2010. aasta juunis ametist ennetähtaegselt lahkus, on sihtasutusest saanud mujal kõrbenud keskerakondlaste panipaik.

Mutli sai sooja koha sihtasutuse juhatuses pärast seda, kui Erakond pistise võtmissüüdistusega kohtusse läinud meest enam abilinnapeaks seada ei tihanud. Sepp aga pärast seda, kui ta kehva asetuse tõttu valimisnimekirjas jäi ilma parlamendikohast ning hakkas seepeale väikest viisi mässuliseks. Kummagi puhul on enam kui küsitav, kas dünaamilisel duol on vähimaidki eeldusi, mis teeks just neist parimad võimalikud kandidaadid kultuuripealinna sihtasutuse küllaltki spetsiifilise iseloomuga juhatusse.

Tegemist ei ole muidugi uue suundumusega keskerakondlikus juhtimiskultuuris. Selle aasta aprillis välja antud korraldusega pillutas linnapea Edgar Savisaar mööda linnale kuuluvate äriühingute ja sihtasutuste nõukogusid laiali oma noori sõbrannasid. Ka istub ühes nõukogudest näiteks Elmar Sepp, kes on kohtu all kahtlustatuna endise linnavalitsuse nõuniku Ivo Parbuse pistisevõtule kaasaaitamises.

Eile toimunu ei ole seega üllatus. Eriti tülgastavaks teeb Edgar Savisaare ja tema erakonna käitumise aga fakt, halva mängu juures ei vaevuta enam isegi head nägu tegema. JOKK-skeemid viiakse ellu nii-öelda päise päeva ajal ja ilma igasuguse häbita.