Zatlers teatas otsusest algatada seimi laialisaatmine täna õhtul kell 21 tehtud telepöördumises.

Presidendi sõnul rahuldasid sügisesed parlamendivalimised kõiki - nii poliitikuid, kui valijaid. "Me tõestasime, et Läti suudab kriisi ületada, et rahvas usaldab valitsust, ja seimi ilmus 60 uut nägu. Uus seim tegi palju head," sõnas president tele- ja raadiopöördumises rahvale, vahendab Läti Delfi.

"Sellest hoolimata, jätkas parlament 9. seimi halbu traditsioone. Põhiülesandeks oli taastada rahva usaldus võimude vastu, kuid seda ei tehtud," nentis Zatlers. "Neljapäeval toimunud hääletus näitas tõsist konflikti seadusandliku ja kohtuvõimu vahel. Seim ei näidanud kohtu vastu austust. Kahjuks ei juhtunud see esimest korda," teatas president.

Zatlers sõnas, et seim on jätkanud ametikohtadega kauplemist. "Ameteid jagatakse omadele, nagu ikka. Üksikute inimeste huvid seatakse riigi huvidest kõrgemale," märkis riigipea.

"Minu jaoks on see raske valik, kuid ma olen andnud presidendivande teha kõik riigi ja rahva heaks. Tahan anda võimaluse lõpetada omavoli, panna punkt säärasele suhtumisele rahvasse," teatas ta.

Valdis Zatlers lõpetas oma pöördumise sõnadega Läti hümnist: "Jumal, õnnista, Lätit"!

Läti põhiseaduse 48. peatüki järgi on presidendil õigus algatada seimi laialisaatmist ajaliste piiranguteta.

Kui president algatab seimi laialisaatmise, tuleb välja kuulutada rahvahääletus. Kui üle poole valijaskonnast toetab seimi laialisaatmist, loetakse seim laialisaadetuks ning tuleb välja kuulutada uued parlamendivalimised, mis peavad toimuma hiljemalt kahe kuu jooksul pärast seimi laialisaatmist.

Kui valijad ei toeta rahvahääletusel seimi laialisaatmist, loetakse president tagandatuks ning seim valib uue riigipea.

Ajalised piirangud puudutavad ainult rahva õigust seimi laialisaatmist algatada. Põhiseaduse 14. peatüki järgi on kümnendikul valijaskonnast õigus algatada rahvahääletust selles küsimuses, kuid seda õigust ei saa kasutada presidendi ametiaja viimase kuue kuu jooksul ning uue seimikoosseisu esimese tegevusaasta jooksul.

Zatlersi ametiaeg saab ümber selle aasta 7. juulil. Praegune seimikoosseis pidas oma esimese istungi eelmise aasta novembri algul.