ETV saates "Vabariigi kodanikud" arutati täna loomade õiguste ja loomade väärkohtlemise teemade üle. Stuudios olid loomaarst Tiina Toomet, loomakaitsja Heiki Valner, veterinaar- ja toiduameti loomakaitsebüroo juhataja Tarmo Serva ning õigusteadlane Jüri Saar.

Saatekülalised olid nõus, et eriti praegusel kevadisel ajal peaksid lemmiklooma võtmist kaaluvad inimesed tõsiselt järele mõtlema, kas nad selle ülesandega toime tulevad. Saates hoiatati just juhtumite eest, kui kevadel võetud loomad sügisel omanike poolt hüljatakse.

Loomakaitsja Heiki Valner lausus, et avalikkuse õiglustunnet tõsiselt riivanud Marge Arumäe juhtum võib innustada loomapiinajaid, sest nähakse, et karistust ei järgne. Samas tunnistas Valner, et mõnes mõttes on nimetatud kohtuotsus ka kasulik, sest toob loomade väärkohtlemise teema avalikkuse ette arutamiseks.

Valner selgitas ka, et see, mida loomakaitsjad räägivad, on jutt, mida ka emad ja isad peaksid oma lastele rääkima, sest see, kuidas inimene loomadega ümber käib, saab alguse lastetoast.

Õigusteadlane: väärteos on Arumäe ikkagi süüdi

Õigusteadlane Jüri Saar soovis täpsustada, et kuigi Marge Arumäed kriminaalkorras süüdi ei tunnistatud, siis väärteomenetluse korras saab ta kindlasti karistada ning seega polevat ka kahtlust, et tegu oli looma väärkohtlemisega.

Kuriteona kvalifitseerimise jaoks peab olema Saare sõnul tagatud kolm tingimust - tegu peab olema toimunud avalikus kohas, mitmendat korda ning tegu peab olema erilise julmusega. "Ma eeldan, et kohtunik tutvus selle juhtumiga päris põhjalikult ja leidis ilmselt, et sealt ei olnud võimalik selget tahtlust välja lugeda või seda, et inimene kuidagi nautis looma piinamist," lisas ta.

Veterinaar- ja toiduameti loomakaitsebüroo juhataja Tarmo Serva omakorda selgitas, et meil tegeleb järelevalvega 17 inimest, kuid loomakaitse tänase saate teema mõistes on vaid osa nende tööst.