"Suvel 2006 toetas Toomas Hendrik Ilves selgelt ja korduvalt avalike väitluste korraldamist Vabariigi Presidendi valimise eel. Tema seisukoht ei ole viie aastaga muutunud," vastas presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam Delfi küsimusele, kas kodanikuühiskonna eestkõnelejana tuntud president Ilves ootab endale vastaskandidaate ja suuremat diskussiooni valimiste eel.

"President Ilves on valmis väitlema konkurentidega, kes seatakse üles kandidaatidena riigikogus või vajadusel valijameeste kogus," lisas Sildam.

"Toomas Hendrik Ilves teatas möödunud aasta lõpus, et ta on valmis kandideerima presidendiks ka teiseks ametiajaks, kui ta riigipea kandidaadina üles seatakse, ning ta on korduvalt selgitanud, millisena näeb riigipea rolli parlamentaarses Eesti Vabariigis. Ta saab rääkida enda eest (kas ta on valmis kandideerima või mitte), ta ei saa rääkida teoreetiliste teiste eest," rõhutas Sildam vastuseks küsimusele, kas president Ilves ootab üht või enamat vastaskandidaati.

Tänasele IRLi volikogu istungile saabub riigipea Toomas Hendrik Ilves, keda IRL eelmistel presidendivalimistel toetas.

Juhul, kui IRL otsustab Toomas Hendrik Ilvest toetada, teeb see võimalikuks presidendi valimise juba riigikogus, kus lisaks 23le IRLi saadikule toetaksid teda ka 33 saadikuga Reformierakond ja 19 saadikuga esindatud sotsiaaldemokraadid.

Presidendivalimised toimuvad Eestis 29. augustil. Parlamendis vajab kandidaat valituks osutumiseks kaht kolmandikku saadikute häältest.