Euroopa palgasõdurid on enamasti raskerelvastuse, helikopteritehnoogia ja taktika spetsialistid, kes teenivad mitu tuhat USA dollarit päevas. Enamik neist on pärit Valgevenest, Serbiast ja Ukrainast. Märkimisväärselt on ka Poola helikopterieksperte. Osalevad ka Belgia, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Kreeka palgasõdurid, teatab EUobserver.

Suur hulk palgasõduritest on pärit Kesk-Aafrika Vabariigist, Tšaadist, Nigerist, Malist ja Somaaliast ning neile makstakse kuni 2000 dollarit päevas. Mehed saabuvad ja lahkuvad umbes 15 veel kasutuskõlbliku sõjaväelennuvälja kaudu Liibüa lõunaosas.

Gaddafi ametlikku armeesse on deserteerumise tõttu alles jäänud vaid umbes 25 000 sõdurit. Tema pojad juhivad aga kolme üksust hästi välja õpetatud meestega, keda on kokku 35 000-50 000.

Informatsioon pärineb Kreeka organiseeritud kuritegevuse eksperdilt Michel Koutouziselt, kelle Prantsusmaal registreeritud firma Lotophages Consulting uurib Euroopa institutsioonide, ÜRO ja Prantsusmaa valitsuse tellimusel julgeolekuküsimusi. Veebruaris ja märtsis külastas Koutouzis Aafrikat.

„Liibüa ühiskonnas on oma hõimuliikmete tapmine tabu. See on üks põhjusi, miks Gaddafi vajab välismaa võitlejaid,“ ütles Koutouzis.

Mässulistega sotud allikas Benghazis ütles EUobserverile, et Gaddafile on abi osutanud ka Alžeeria, Vene ja Süüria tegevohvitserid. Alžeerlased ja süürlased kardavad, et Liibüa annab halba eeskuju.

Koutouzis lisas, et Gaddafi kasutab palgasõdureid ka selle tõttu, et ei usalda liibüalasi.

„Viimase 40 aasta jooksul on toimunud pidevalt temavastased riigipöördekatsed. Tema isiklikud ihukaitsjad on kõik välismaalased. Tema sisering, lojalistid, kes tõesti temasse usuvad, koosneb umbes kümnest inimesest ning üks neist [välisminister Moussa Koussa] jooksis vastase poole üle,“ ütles Koutouzis.