Sotsiaaldemokraadid ja Reformierakond toetavad Toomas Hendrik Ilvese jätkamist ja juhul kui ka IRL toetab Ilvest, osutub ta augustis riigikogus valituks. Keskerakonnal poleks nii suure toetuse vastu kedagi välja panna. Kuid IRL on seni vaikinud.

„Mingit survet ei ole IRLil varem välja öelda, keda nad presidendivalimistel toetavad,“ ütles ajakirjanik Priit Hõbemägi Kuku raadio saates „Keskpäevatund“. Hõbemägi meenutas, et ka Siim Kallasele teiseks ametiajaks volituste andmisel IRL venitas.

Hõbemägi oletas, et IRLil on pakett-pakkumine kõigile kolmele olulisele kohale – Euroopa Komisjoni voliniku kohale, presidendi ametisse ja Eesti Panga presidendi kohale. Ühegi võimaliku kandidaadi nime saates ei kõlanud.

„IRLil on oma kandidaadid kõigile kolmele kohale,“ rääkis Hõbemägi. Tema sõnul on presidendikandidaadi punkt IRLi jaoks eriti soodus kauplemishetk, mil nad saavad esitada oma soove - tulles vastu Reformierakonnale, tulevad nemad teine kord vastu IRLile. „Ja sellepärast ongi mõistlik praegu oma otsust kinni hoida,“ leidis Hõbemägi.

„Selleks, et kerkiks tõsiseltvõetav kandidaat, peaks see nimi kohe-kohe esile kerkima,“ märkis Ainar Ruussaar. „Kui valijameestele öelda kuu aega enne kandidaadi nimi, siis ei ole see tõsine argument poliitiliste partneritega läbirääkimisteks.“ See nimi peab Ruussaare sõnul olema vähemalt kuluaarides liikvel.

„IRL poolt on kandev vaikus,“ möönis Rein Kilk.

Vabariigi presidendi valimised toimuvad 29. augustil. Ruussaar pakkus, et ilmselt ikkagi valivad presidendi valijamehed 24. septembril Estonia kontserdisaalis.

Võti on IRL käes

Vikerraadio saates „Rahva teenrid“ kõneles Urmet Kook, et presidendi valimine riigikogus sõltub sellest, mida teeb IRL. „Kui IRL otsustab Toomas Hendrik Ilvest toetada, siis on 68 vajalikku häält koos, sest Reform ja sotsid on oma toetusest teatanud,“ rääkis ta. „Keskerakond teeb targasti, kui nad ka oma kandidaadi välja käivad, aga võti on sedapuhku IRL käes.“

Saatejuht Aarne Rannamäe arvas, et president valitakse riigikogus.

2006. aastal valiti valmiskogus napi häälteenamusega presidendiks Arnold Rüütli vastaskandidaat Toomas Hendrik Ilves.