Kui IKEA valis oma esimese USA tehase asukohaks Virginia tööstuslinna Danville’i, ei suutnud elanikud oma head õnne uskuda. Üle maailma tuntud Rootsi firmal on hea tööandja ja soliidse ettevõtte kuulsus, kirjutab Seattle Times.

Kolm aastat pärast hiiglasliku tehase valmimist on aga elevus kadunud. IKEA-t süüdistatakse rassilises diskrimineerimises, ametiühingute mahasurumises ja rahulolematu kaadri voolavuses.

Töötajad kaebavad palga külmutamise, pöörase töötempo ja kohustuslike ületundide üle. Paljude sõnul on tavaline, et reede õhtul kästakse nädalavahetusel tööl olla. Kes kohale ei ilmu, saab aga karistada.

Osa tehase 335 töölisest üritab ametiühingut luua. Vastuseks palkas tehas, mis on IKEA tütarettevõtte Swedwood osa, advokaadifirma, mis on tuntud ametiühingute ettevõtetest eemale hoidmise poolest. Töölisi sunniti osa võtma koosolekutest, kus juhtkond laitis ametiühingutesse astumise maha.

Swedwoodi Rootsis asuv pressiesindaja Ingrid Steen nimetas olukorda Danville’is kurvaks, kuid ütles, et ei saa konkreetseid kaebusi kommenteerida.

Swedwoodi tehaste töötajad Rootsis toodavad samasuguseid raamaturiiuleid ja laudu nagu toodetakse Danville’is. Suur vahe on selles, et eurooplaste miinimumpalk on 13 eurot tunnis ja puhkus kestab viis nädalat. Täiskohaga töötaja Danville’is alustab 5,5 euroga tunnis ja 12 puhkusepäevaga, millest kaheksa aja määrab ettevõte.

Et kolmandik Danville’i töölistest on palgatud kohalike ajutise tööjõu firmade kaudu, saavad nad veelgi väiksemat palka ja igasugused soodustused puuduvad sootuks.

Steen väitis, et palgaerinevus on seotud elatustaseme ja üldiste tingimustega erinevates riikides.

Bill Street, kes on üritanud Danville’i töölisi ametiühingusse organiseerida, ütles, et IKEA kasutab ära USA tööliste nõrgemat kaitstust.

„On irooniline, et IKEA vaatab USA-le ja Danville’ile sama moodi, nagu enamik inimesi USA-s vaatab Mehhikole,” ütles Street.

Kuus tumedanahalist töölist on võrdse tööhõive komisjoni kaebuse esitanud, väites, et musti töölisi saadetakse kõige madalama palgaga osakondadesse ja kõige ebameeldivamasse kolmandasse vahetusse, mis algab kell 23 ja lõpeb kell 7 hommikul.

Swedwood on üritanud kolme diskrimineerimissüüdistust vahendajate kaudu lahendada.