Delfi uuris rahandusministeeriumilt, palju lähevad maksma koalitsioonilepingusse lisatud rahalised lubadused.

"Tasuta kõrghariduse laiendamine on kavandatud nii, et lisaraha vajadus ei ületaks 40 miljonit eurot. See lisaraha võimaldaks suurendada riiklikult tellitavate õppekohtade arvu maksimaalselt 12 500 õppekohani. Rakendamise esimestel aastatel on eelarveline mõju väiksem," teatas rahandusministeerium.

Vanemapensioni kuluks on kahe aasta pärast 4,1 miljonit eurot ning aastaks 2015 kasvab see 36,8 miljoni euroni.

Koduomanike maamaksu kohustuse vähendamine on kavandatud ilma negatiivse eelarvemõjuta. Rahandusministeerium lubab veel analüüsida, kuidas on võimalik anda inimestele maksuvabastust nii, et riigi rahakott ei kannataks. Selle käigus lubab rahandusministeerium arvestada ka omavalitsuste tulubaasiga.

Laste ringiraha maksumus on 23 miljonit eurot aastas. Üksikisiku tulumaksu langetamine 2015 aastal ühe protsendi maksab 70 miljonit eurot.

Sotsiaalmaksu lagi maksab 2014. aastal 13 miljonit eurot ja 2015. aastal 17 miljonit eurot.

Töötuskindlustusmakse langetamise protsenti pole otsustatud, ent rahandusministeeriumi hinnangul on loogiline aluseks võtta 0,3 protsenti (st tööandjalt 0,1 protsenti + töötajalt 0,2 protsenti), mis on minimaalne võimalik määra alandamise ulatus. Maksemäära langetamine 0,3 protsendipunkti võrra vähendab valitsussektori tulusid aastal 2013 13 miljoni euro, aastatel 2014 ja 2015 vastavalt 14 ja 15 miljoni euro võrra.

Tulumaksuvabastus ning laste ringiraha on Reformierakonna lubadused, tasuta kõrgharidus, kodude maamaksuvabastus ja vanemapension on IRLi lubadused ning sotsiaalmaksulagi ja töötuskindlustusmakse langetamine on mõlema erakonna teemad.