Teisipäevase seisuga oli USA kaitseministeerimi ametniku sõnul Liibüa territooriumi pihta välja lasknud 161 Tomahawk raketti, neist 24 ööl vastu teisipäeva. Iga rakett maksab üks miljon kuni 1,5 miljonit dollarit. Radarile nähtamatu pommitaja B-2 reis USA Missouri osariigis asuvast baasist Liibüasse ja tagasi, mis kestab 25 tundi, maksab 10 000 dollarit tunnis, teatab Fox News.

Need numbrid on ainult osa kulutustest. Pommitaja B-2 kütus on kallis ja lennuk sõltub lennu ajal tankurlennukitest, mille õhus hoidmine samuti maksab. Lisaks sellele tuleb Whitemani õhujõudude baasi naastes kindlasti mingid osad välja vahetada. Ja piloodid saavad lahinguülesannete täitmise eest kõrgendatud palka.

Terve rida erinevaid sõjalennukeid, 11 laeva Vahemerel, sealhulgas kolm allveelaeva, kaks hävitajat ja kaks dessantlaeva ning üks alla kukkunud hävituslennuk F-15, mis maksab 75 miljonit dollarit või rohkem, suurendavad veelgi numbreid, mis muudavad USA seadusandjad väga närviliseks.

„Iga kuue tunniga tekib meil uus miljardi dollari suurune puudujääk,” ütles kongressi esindajatekoja relvajõudude komitee liige Roscoe Bartlett. „Miljard dollarit seal tähendab lihtsalt veel miljardit dollarit võlga, mille meie lapsed, lapselapsed ja lapselapselapsed peavad kinni maksma.”

Strateegiliste ja eelarvehinnangute keskus leidis oma analüüsis, et Liibüa lennukeelutsooni valvamine võib maksta 100 miljonit kuni 300 miljonit dollarit nädalas.