"Pean tõenäosust, et Eesti kontingent Afganistanis viidaks lähiajal üle USA alluvusse, üsna väikeseks. Kui seda peaks tehtama ajendatuna paarist õnnetust lõigust ühe Briti ajakirjaniku raamatus ja paarist õnnetust Briti ametniku tsiteeringust, siis tuleks sellist käiku pidada Eesti riigi labiilsuse tunnuseks," ütles Kross Delfile.

"Kui lugeda kõike seda, mida USA või Briti ajakirjandus on kirjutanud oma vägede kohta Iraagis ja Afganistanis, siis sellele pidevalt reageerides ei saaks ju üldse missioonidel osaleda," lisas Kross.

"Eesti on ennast Afganistani missioonil sidunud brittide juhtimisega. See on mõlemale osapoolele Vabadussõda kõrvale jättes suhteliselt uus olukord. Mõlemad pooled alles õpivad teineteist tundma ja arusaadavalt võib selles protsessis tekkida arusaamatusi ja kommunikatsiooniprobleeme," leidis Kross.

"Seda juhtub ka lähimate relvavendade vahel. Esimese, pealegi minu arvates täiesti tühise arusaamatuse peale lahingpaarilist vahetama tõtata oleks lapsik ja pigem tekitaks eestlaste kui liitlaste suhtes ebakindlust. Meie missioonidel osalemise üks põhieesmärk on ju Eesti kui NATO liitlase usaldusväärsuse tõstmine," lõpetas Kross.