Kiriku liikmed kandsid merejalaväelase matustel plakateid, milles mõistsid hukka USA riigi homoseksuaalsuse tolereerimise eest, vahendab BBC News.

Ülemkohtunik John Robertsi sõnul ei saa kirikuliikmete sõnavabadust piirata lihtsalt seetõttu, et see on ärritav.

Reverend Fred Phelpsi juhitud kiriku liikmed on piketeerinud arvukatel sõjaväelistel matustel, et pöörata tähelepanu oma väitele, mille kohaselt on USA sõjaväelaste hukkumine Iraagis ja Afganistanis karistus ameeriklaste moraalituse eest, sealhulgas homoseksuaalsuse ja abortide sallimise eest.

Matthew Snyder hukkus Humvee õnnetuses Iraagis 2006. aastal ja tema surnukeha toodi tagasi kodumaale Marylandi osariiki. Matustele saabusid Kansasest Westboro baptistikiriku liikmed, kes teavitasid oma plaanitavast meeleavaldusest politseid ning piketeerisid rahumeelselt, riigi maal ja politsei juhtnööridele alludes.

Pool tundi enne matusetseremoonia algust marssisid meeleavaldajad kohale plakatitega, millele oli kirjutatud: „Jumal tänatud surnud sõdurite eest”, „Te lähete põrgusse” ja „Jumal vihkab USA-d/Jumal tänatud 9/11 eest”.

Snyderi isa andis kirikuliikmed 2006. aasta märtsis kohtusse, süüdistades neid emotsionaalsete kannatuste tekitamises ja talle mõisteti 2007. aastal kirikult välja 11 miljonit dollarit, mida hiljem vähendati 5 miljonile dollarile.

Virginia apellatsioonikohus tühistas kohtuotsuse, väites, et konstitutsioon kaitseb kirikuliikmete sõnavabadust. Ülemkohus jättis selle otsuse jõusse.