Kan lisas, et Tokyo üritab visalt Kuriili saarte üle kokkuleppele jõuda. Vaidlus ei ole võimaldanud alla kirjutada Venemaa ja Jaapani vahelisele rahulepingule, teatab AFP.

Tüli sai uut hoogu, kui Medvedev külastas esimese Venemaa riigipeana vaidlusaluseid saari. Talle on järgnenud Venemaa ministrid, vaatamata Tokyo ägedale protestimisele.

„Ma pean kannatlikult läbirääkimisi, suure tahtega, kooskõlas põhilise poliitilise liiniga, et lahendada nelja saare territoriaalküsimus ja rahulepingule alla kirjutada,” ütles Kan Põhjaterritooriumide tagastamise nõudmise iga-aastasel rahvuslikul kogunemisel. „Põhjaterritooriumide küsimus on Jaapani diplomaatia jaoks äärmiselt tähtis teema.”

Venemaa Kamtšatka poolsaarest lõunasse ulatuvad Kuriilid võtsid Nõukogude väed Teise maailmasõja ajal oma valdusse.

Saartel elab 19 000 inimest. Seal asuvad rikkalikud kulla- ja hõbedavarud ning saarte vetes kihab vilgas mereelu. Infrastruktuur on aga vilets ja enamik venelastest elanikest peab üsna kehva eluga leppima.

Medvedev ütles detsembris, et Jaapan peab mõistma, et Moskva ei anna vaidlusaluseid saari ära ja tegi ettepaneku hoopis ühise vabamajandustsooni loomiseks Kuriilidel.