Lisaks saavad kalkulaatoreid täiendavalt sotsiaalhoolekande asutused, sotsiaalmajade elanikud, üliõpilased ja kaitsevägi.

Rahandusministeeriumi eurokommunikatsiooni projektijuht Ingvar Bärenklau selgitas, et kalkulaatorid jõuavad Hiinast Eestisse mitmes jaos ning kõigile soovijatele toimetatakse need kätte ilmselt jaanuari lõpuks.

Tänase seisuga on Eestisse jõudnud 25 000 kalkulaatorit ning Eesti Post alustab saadetiste komplekteerimist ja laialikandmist esimesel võimalusel.

Novembris toimunud otsepostituse järel laekus Eesti Postile Bärenklau sõnul kalkulaatorite saamiseks elanikelt ligi 22 000 lisasoovi.

Peale selle on soovinud kalkulaatoreid ka erinevad sotsiaalhoolekande asutused, Tallinna linn sotsiaalmajade elanike tarvis, Üliõpilaskondade Liit ja Eesti Kaitsevägi. Samuti vajab tema sõnul täiendamist kalkulaatorite garantiivaru.

Esmalt kasutas ministeerium Bärenklau sõnul Hiina tootjaga varasemas lepingus sätestatud võimalust, tellida samadel tingimustel lisaks 10 000 kalkulaatorit. Seejärel viidi läbi hange veel 20 000 kalkulaatori ostmiseks ning sellele esitas ainsa pakkumise sama Hiina firma Bai Li.

Lisakalkulaatorite hind on 33 500 USA dollarit. Täpne hind eurodes sõltub aga Eestisse saabumise päevakursist, selgitas Bärenklau.

Kalkulaatorit ei tohi prügi hulka visata

Bärenklau rõhutas, et eurokalkulaatoreid ei tohi visata tavalisse prügikasti, vaid kõik kasutusest välja langenud kalkulaatori peab viima EES Ringluse jäätmekogumispunktidesse.

Rahandusministeerium on sõlminud kalkulaatorite jäätmekäitluse korraldamiseks EES Ringlusega lepingu ja tasunud neile vastava jäätmekäitlustasu.

Kalkulaatorite garantiivahetust teostab kaupluste kett Euronics, kes seni on välja vahetanud alla 3000 kalkulaatori.