Raha saab peaminister selleks korruptsiooni, pististe ja vargustega, kirjutab ärimees Sergei Kolesnikov avalikus kirjas president Dmitri Medvedevile, selgub leheküljelt corruptionfreerussia.com.

Raha kantimine Putinile sai alguse aastal 2000, kui ta sai presidendiks. Putin tegi meditsiinitehnikaga tegelevale ettevõttele Petromed ettepaneku suuremahulisteks tehinguteks meditsiinisektoris, vastutasuks tuli 35 protsenti rahast eraldada Putini määratud arvetele välismaal.

Petromedi juhiks oli Siemensi esindaja Loode-Venemaal Nikolai Šamalov, kelle kaudu sai raha kantimine hoo sisse. Petromedi aktsionäridele öeldi, et meditsiinitehnika soetamist toetavad Venemaa oligarhid, kes soovivad uut presidenti toetada.

Näiteks 2001. aastal annetas Roman Abramovich 203 miljonit USA dollarit fondi Polus Nadezdi ja Aleksei Mordašov Severstali arvelt 14,9 miljonit USA dollarit.

2005. aastal teata Šamalov, et vastavalt Putini instruktsioonidele tuleb rajada ettevõte Rosinvest, mis asus kiiresti arenema erinevates sektorites. Sellele kuulusid näiteks laevaehitustehased Viiburis ja Primorskis, ehitusfirmad ja tööstusettevõtted. "Ma tean seda, sest olin vastutav firmas kõigi tööstusinvesteeringute projektide eest, välja arvatud kahe projekti eest.

Välisarvetele kanditud raha investeeriti Putini otsese kontrolli all tagasi Venemaale. Mina koos teiste Rosinvesti töötajatega töötasin kõvasti nende investeerimisprojektide heaks, mis tõid Venemaale kasu," kirjutab Sergei Kolesnikov.

Kaks projekti, milles tema ei osalenud ja mis toimusid Nikolai Šamalovi otsesel juhtimisel, olid väidetavalt aga hoopis teistsugused. Esimene algas 2005. aastal väikese puhkekodu ehitamisega Musta mere rannikule Praskoveevka küla lähistel. 2007. aastal alustati Praskoveevka ja Divnomorskoje lähistel elitaarse veiniistanduse rajamisega.

2008. aasta majanduskriisi tulemusel aga andis Putin korralduse praktiliselt kõik teised ettevõtmised sulgeda ja jätkata ainult puhkekodu ja veiniistandusega.

Ärimehe kinnitusel on Putini villakompleks grandioosne: seal on kasiino, amfiteater, kirik, ujumisbasseinid, spordiväljakud, helikopterite maandumisväljakud, pargid, teemajad, teenistujate korterid, tehnohooned.

Sergei Kolesnikov viibib gazeta.ru teatel praegu välismaal ja ootab president Dmitri Medvedevi reaktsiooni oma avalikule kirjale.