Keskliidu peasekretäri Taavi Madiberki sõnul on kahetsusväärne, et jäätmeveokonkurssidel otsuste tegemisega on linn viivitanud üle kahe aasta ja pole suutnud Lasnamäel korraldada prügivedu.

Täna toimival korraldamata turul on hinnad kaks kuni kolm korda kõrgemad, kui oktoobris toimunud konkursil prügifirmade tehtud pakkumised.

Omanike keskliidu hinnangul on linna tegevus või tegevusetus toonud tarbijatele seeläbi kümneid miljoneid kahju.

Tallinna venitamistaktika taga nähakse ekspertide sõnul plaani luua linna jäätmeveo ettevõtte.

Tallinna tänase plaani kohaselt kavatsetaks in-house ettevõttele anda monopol – enam ei toimiks konkurssi, kus võitjaks on odavam hind, vaid linn määraks konkreetse hinna, sarnaselt nagu enne monopolide ohjeldamise seaduse vastuvõtmist tehti Tallinna Vee hindadega.

Koduomanike seisukohalt oleks see põhjendatud ainult juhul, kui sellega tagataks ka madalam jäätmeveo hind ning linna prügiveofirma võidaks jäätmeveokonkurssi võrdsetel alustel teiste jäätmevedajatega.

Praegu on oht, et Lasnamäel hoitakse kunstlikult prügiveohinda kõrgemal võrreldes prügiveofirmade viimasel konkursil tehtud pakkumistega ning linna prügifirma moodustamisel neid hindu langetatakse minimaalselt.

Kaotajaks jääb ikka tarbija, kes peab põhjendatud hinnatasemest kõrgemat hinda maksma, nendib omanikke esindav keskliit.

Omanike Keskliidu hinnangul vajaks prügifirmade ning kohalike omavalitsuste tegevus täpsemat regulatsiooni ning järgmisel aastal on kavas kokku kutsuda ka sellekohane ümarlaud.