Tai ning Eesti vahel sõlmitud kurjategijate üleandmist võimaldava kokkuleppe ratifitseerimiskirjad vahetatakse 28. mail Bangkokis, Eestit esindab sel protseduuril Pekingis resideeriv suursaadik Mait Martinson, kirjutab Postimees.

“Kui leping on jõustunud, võib hakata seda rakendama. Justiitsministeerium peab konkreetse isiku üleandmise taotluse edastama välisministeeriumile, kes omakorda edastab selle Tai Kuningriigile,” ütles Anneli Kimber välisministeeriumi pressitalitusest.

Kui Tai peaks otsustama mõne kurjategija Eestile välja anda, seisab Eesti vanglaametnikel ees reis Taisse, sest igat konvoeeritavat vangi peab saatma vähemalt kaks konvoeerijat.

“Tšarterreisi selleks ette ei võeta, lennatakse tavalise liinilennukiga,” ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja Kristiina Herodes. “Kuid reisil on kindlasti palju erimeetmeid, mida me ei avalikusta.”

Kahe vangi Eestisse toimetamine võib maksma minna kuni 100.000 krooni. See summa koguneb nelja vanglaametniku edasi-tagasi reisist, nende ööbimis- ja komandeeringukuludest ja kahe vangi üheotsareisist.

Herodese kinnitusel annab Taiga sõlmitud leping Eestile õiguse nõuda ületoomiskulud sisse vangidelt endalt. Vangide ületoomine on väga aeganõudev protsess ja kui sellega saadakse ühele poole vaid aastaga alates taotluse esitamisest, on veel hästi läinud, ütles Herodes. Justiitsministeeriumi rahvusvahelise õigusabi talituse juhataja Imbi Markus lisas, et vangide võimalik suutmatus ületoomiskulusid katta ei saa takistuseks nende kodumaale naasmisele.

Markuse kinnitusel on vangidel Eestisse toomise korral teoreetiline võimalus karistuse kandmisest ettenähtust varem vabaneda, kui nende suhtes otsustatakse rakendada kriminaalhooldust.