Rahandusministeeriumi eksimustele pööras hiljuti tähelepanu ka järelevalve rollis olev keskkonnaministeerium, kuid selgitavat vastust Äripäev sealt ei saanud. Võimalik, et oma osa mängis siin mõlema ministeeriumi reformierakondlastest ministrite plaan jõuda rahumeelsele kokkuleppele. "Meil on kokku lepitud, et kõikidele küsimustele vastab rahandusministeerium," ütles keskkonnaministeeriumi avalike suhete nõunik Pavel Ivanov Äripäevale.

Rahandusministeeriumi pressiosakond möönis, et eurokalkulaatoril puudub märgis. Kalkulaatorite täiendava partii tellimisel varustatakse kalkulaatorid ka vastava keskkonnamärgistusega, kinnitas ministeeriumi pressiesindaja. Samas on tegu elektroonikatootega, mida pole mõistlik prügikasti visata, vaid see tuleb viia elektroonikajäätmete kogumiskohta, lisas ta.

Elektri- ja elektroonikaseadmete maaletoojate ning tootjate loodud MTÜ EES-Ringluse juht Margus Vetsa tunnistas, et rahandusministeerium rikub seadust. "Kui mis tahes elektri- ja elektroonikaseadmel pole peal lahuskogumise märgist, on see seaduserikkumine. Lahuskogumise märgis viitab ja rõhutab tarbijale selle seadme kohta käivat erinõuet - prügikasti viskamine keelatud, jäätmejaama viimine lubatud," ütles ta. Vetsa selgitas, et elektri- ja elektroonikaseadmete tootjaid või importijaid, kes pole viinud oma tegevust vastavusse tootjavastutuskohustustega ning keda pole kantud riiklikku probleemtoodete registrisse, kutsutakse nende valdkonnas jänesteks. "Võitleme iga päev selle eest, et turul poleks jäneseid. Piinlik, et riigiasutus pole end seadustega kurssi viinud." Kaupluseketi Büroomaailm omanikfirma Infotark osanik ja juht Jüri Ross ütles, et eurokalkulaatorite hanke puhul nappis ilmselt vastava hariduse ja kvalifikatsiooniga spetsialiste. "Kui sa pidevalt ei tegele kauba maaletoomise ja sellega seotud asjadega, siis pole inimene võimeline kõiki nüansse ette nägema. Minu arvates ei peaks ministeerium üldse tegelema selliste asjadega. Neil peaks olema palju tähtsamaid tegevusi kui kaupa ühest riigist teise liigutada. See on nii kummaline ja pentsik," rääkis ta. Rossi sõnul oli hange kummaline, sest firmade poole ei pöördutudki. "Paaniliselt hakati ise ostma. Või oli seal taga mingite grupeeringute huvid? Meie käest keegi ei küsinud, ehkki toome kalkulaatoreid maale. Kogu see asi on nii kurb, et laiutan käsi," rääkis ta.

Eurokommunikatsiooni projektijuht Ingvar Bärenklau ütles, et rahandusministeerium on sõlminud lepingu Sandman OÜga (kauplusteketi Euronics omanik) eurokalkulaatorite garantiivahetuse teostamiseks ja garantiiperioodil (2 aastat) tagasi toodud kasutuskõlbmatute kalkulaatorite jäätmekäitluse korraldamiseks ja nende eest tasumiseks.

Lisaks on sõlmimisel leping jäätmete kogumise korraldamiseks vastava tootjavastutusorganisatsiooni või selle liikmega, et tagada eurokalkulaatorite kogumine spetsiaalsetes elektroonikajäätmete kogumiskohtades ja taaskasutusse suunamine pärast kalkulaatori kasutusaja lõppu pikema perioodi jooksul.

"Pärast selle lepingu sõlmimist tasub rahandusministeerium kas tootjavastutusorganisatsioonile või selle liikmele jäätmekäitlustasu, misjärel võib kasutusest välja langenud kalkulaatorid tagastada kõikidesse vastavatesse jäätmekogumispunktidesse. Jäätmekäitlustasu suuruseks kujuneb orienteeruvalt 10 000 krooni," selgitas Bärenklau.

Kuigi laiali jagatud kalkulaatoritel puudub jäätmete lahuskogumise märgistus, on tegemist ikkagi elektroonikatootega, mida ei ole kasutuskõlbmatuks muutmisel mõistlik tavalise prügi sekka visata, vaid need tuleb viia elektroonikajäätmete kogumiskohta. Kalkulaatorite täiendava partii tellimisel varustatakse kalkulaatorid juba ka vastava keskkonnamärgistusega.