President kurtis, et teda polnud teavitatud Venemaa julgeolekujõudude osalusest, mis on 21 aastat pärast Nõukogude okupatsiooni lõppu Afganistanis ikka veel väga tundlik teema. Karzai ütles, et tahab Moskvaga sõbralikke sidemeid, kuid need peavad põhinema vastastikusel koostööl, vahendas BBC.

Afganistani president nimetas narkooperatsiooni riigi suveräänsuse ja rahvusvahelise õiguse rikkumiseks. „Kuigi Afganistan toetab endiselt rahvusvahelise kogukonna jõupingutusi narkootikumide vastases võitluses, ei ole ühelgi organisatsioonil või institutsioonil õigust läbi viia sellist operatsiooni ilma Afganistani valitsuse eelneva nõusoleku ja loata,“ lausus Karzai.

Venemaa narkokontrolliagentuuri juht Viktor Ivanov ütles reedel, et tema agendid osalesid neljapäeval operatsioonil, mille käigus tehti maatasa oluline uimastitootmiskeskus Jalalabadi linna lähedal, umbes viie kilomeetri kaugusel Pakistani piirist.

Ivanov teatas, et reidi käigus leiti rohkem kui tonn narkootikume, mille tänavamüügi väärtus on 250 miljonit dollarit ehk ligi kolm miljardit krooni. Täpsemalt hävitati 932 kilogrammi kõrgekvaliteedilist heroiini, 156 kilogrammi oopiumi ja suures koguses tehnilist varustust.

Moskva ametisikud on varem süüdistanud Afganistanis tegutsevaid koalitsioonijõude selles, et nad pööravad narkootikumidele liiga vähe tähelepanu, muutes uimastid lihtsalt kättesaadavaks Venemaa 2,5 miljonile heroiinisõltlasele.

Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi meeskonda kuuluv allikas nimetas Karzai reaktsiooni üllatuslikuks, kuna Afganistani siseministeeriumi olevat ettevõtmisest eelnevalt teavitatud. Seepeale vastasid Kabuli ametnikud, et nende andmeil pidid Venemaa esindajad olema kohal vaid vaatlejatena, mitte operatsioonis aktiivselt osalema.