“Ameerika Ühendriikide rahva nimel tahan avaldada oma sügavat kaastunnet esmaspäeval Helmandis vabaduse kaitsel hukkunud nooremseersant Herdis Sikka perele. Oleme oma südametes ja palvetes tema lähedaste ja kogu Eesti rahvaga,” kirjutas suursaadik Michael C. Polt.

“Ameerika ja Eesti sõdurid on koos NATO missioonil Afganistanis, et kaitsta meie rahvaid ja et aidata afgaane võtta vastutust oma maa turvalisuse eest. Afganistani missioon on NATO kõrgeim prioriteet nig Eesti hiljutine traagiline kaotus näitab selle missiooni ohtlikkust ja raskust,” lausus Polt, lisades, et esmaspäeval hukkus rünnakutes ka seitse USA sõdurit.

“Eesti on kaotanud vapra poja, kes teenis väga ohtlikus kohas, kus ta jätkas Eesti vapruse ja pühendumise traditsioone. Seersant Sikka suri, et teised saaksid elada rahus — see on nii ameeriklaste kui ka eestlaste ühine ideaal, mille nimel on läbi ajaloo elusid ohvriks toodud.

Jumal õnnistagu seersant Sikkat ja tema langenud Ameerika seltsimehi.”

Esmaspäeva keskpäeval langes Afganistanis Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis Nad-e-Ali piirkonnas lahinguülesandeid täites Eesti jalaväekompanii Estcoy-10 kaitseväelane nooremseersant Herdis Sikka (20), kes sai isevalmisatud lõhkekeha (IED) plahvatuses üliraskelt vigastada. Meedikud toimetasid raskelt haavatu helikopteriga Camp Bastioni kolmanda taseme haiglasse. Vaatamata jõupingutustele ei õnnestunud arstidel Eesti allohvitseri elu päästa ja nooremseersant Herdis Sikka suri vähem kui kaks tundi pärast isevalmistatud lõhkekeha plahvatust vigastustesse.