Demokraatlike jõudude koalitsiooni juht Ghimpu on endale kindlaks jäänud ja ütles, et ei kavatse 28. juunit Nõukogude okupatsiooni leinapäevaks kuulutamise otsust tühistada, teatab Interfax.

„Me ei tulnud selleks võimule, et kiita takka neile, kes peavad 28. juunit vabastamise päevaks. See on Nõukogude okupatsiooni päev ja seda tuleb piisavalt täpselt välja öelda. Ning kui me tahame olla suveräänsed ja sõltumatud, siis me peame tõtt rääkima," ütles Ghimpu.

Moldova riigipea tegi oma avalduse täna hommikul Chişinăus avatud Nõukogude okupatsiooni ja kommunistliku totalitaarse režiimi mälestuskivi juurde lilli asetades.  

Samas ta loobus kommenteerimast enda vastu suunatud kompartei ja oma Euroopa Integratsiooni Alliansi kolleegide kriitikat, kes nõudsid selle otsuse tühistamist.

„Ma ei hakka seadlust tühistama. Las igaüks käitub nii nagu õigeks peab, mina aga kui presidendi kohusetäitja olen oma arvamuse juba väljaöelnud," lisas Ghimpu, kes andis ka korralduse lasta 28. juunil riigilipud poolde vardasse.

28. juunil 1940 sisenes Punaarmee Saksamaaga sõlmitud MRP pakti alusel Rumeenia koosseisu kuuluvasse Bessaraabiasse ja Põhja-Bukoviinasse, millest sai koos Transnistriaga Moldaavia NSV. Kuni 1990. aastani tähistati seda kui Nõukogude Liiduga ühinemise päeva.

Kremli käepikendus Naši korraldas täna Moskva südalinnas Moldova saatkonna ees meeleavalduse, millega nõuti loobumist "ajaloo ümberkirjutamisest" ja leinapäeva tühistamisest.