“Eesti on siin Islandi tugev ja kindel toetaja ning kui te seda soovite, siis ka oma kogemuste jagaja meie liitumiskõnelustest Euroopa Liiduga,” lisas president Ilves. “Oleme valmis andma Islandile edasi kõik selle, mis meid Euroopa Liitu aitas. See on meie kui veendunud eurooplaste kohus ning meie tänuvõlg Islandi ees, kes esimesena tunnistas Eesti Vabariiki 1991. aasta augustis.”

Islandil riigivisiidil viibiv president Ilves rõhutas, et kui Euroopa väikeriik ei ole Euroopa Liidus, siis ei saa ta mõjutada ka ühenduse otsuseid.

“Siin on üks tugev argument, hajutamaks paljude islandlaste kõhklusi Euroopa Liiduga ühinemise ees,” sõnas Eesti riigipea.

President Ilves ja peaminister Sigurðardóttir kõnelesid ka lähiajaloo tugevaima majandus- ja rahanduskriisi mõjudest.

“Me mõlemad, Eesti ja Island, näeme majanduse taastumise märke, kuid jätkuvalt on oluline konservatiivne eelarvepoliitika ning endiselt on eriliselt tähtis tööpuuduse leevendamine,” sõnas Eesti riigipea.

President Ilves andis Islandi peaministrile ülevaate Eesti liitumisteest Euroopa Liidu ühisraha euroga, milleni Eesti loodab jõuda järgmise aasta 1. jaanuaril.

Eesti riigipea rääkis ka plaanist korraldada 21. augustil 2011 Tallinnas Islandi päev, mis on osa Eesti iseseisvuse taastamise 20. aastapäeva tähistamisest ning otsekui tänupäev Islandi Baltimaade toetamispoliitikale.

Islandi peaminister Jóhanna Sigurðardóttir andis president Ilvese ja Evelin Ilvese auks oma suveresidentsis õhtusöögi, millel osalesid ka Islandi president Olafur Ragnar Grimsson koos abikaasa Dorrit Moussaieff´iga.

Eesti riigipea jõuab riigivisiidilt Islandile tagasi täna õhtul.