Pärast oktoobris toimunud kohalikke valimisi saatis Treial erakonnakaaslastele kirja, milles ta kutsub neid valmistama ette Rahvaliidu ühinemist Keskerakonnaga.

Kindlasti on vaja Keskerakonna ühinemisettepanekut kaaluda, kirjutas Treial pärast Rahvaliidu hävitavat valimiskaotust parteikaaslastele. "Meil on ühiseid kokkupuute punkte päris palju ja seda enam, et Keskerakond on viimasel ajal suutnud oma toimetamisega laiendada tegevust just nendesse aladesse, mida meie erakond on väga oluliseks pidanud: maaelu ja põllumajanduse areng, regionaalpoliitika, pensionärid," kirjutas Treial.

"Tahame või ei taha, kuid möödanikust on meenutada mitmeid suuri ettevõtmisi, kus meie ühisjõud on andnud võimsa tulemuse. Meenutame siin eelkõige just elektrijaamade ja raudtee erastamise vastaseid väljaastumisi. Ka eakate meeleavaldused, jne," jätkas ta.

"Kui kõrvutada Keskerakonna või sotsiaaldemokraatidega koos tehtut, siis viimasel juhul ei oskagi midagi meenutada. Kui mitte jätta märkimata seda, et viimastel kohalikel valimistel just sotsdemmidelt Tallinnas jalaga saadi ja Rohelised appi võeti," märkis Treial.

Nii et võtame Keskerakonna ettepaneku kaalumisele, moodustame läbirääkimiseks meeskonna ja läheme juba siis sisuliste otsustuste juurde, pani Rahvaliidu üks juhtfiguure ette alles mõned kuud tagasi.

Treial põhjendab üleskutset

"Teile edastatud info võib olla tingitud asjaolust, et nn Rahvaliidu sotsiaaldemokraadid nõudsid 2009. aasta sügisel toimunud juhatuses läbirääkimiste alustamist Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga," ütles Treial Delfile. "Kuna mulle ja paljudele teistele juhatuse liikmetele jäi arusaamatuks, miks sooviti moodustada delegatsioon vaid sotsiaaldemokraatidega läbirääkimisteks, kui ametliku ettepaneku oli teinud vaid Keskerakond," põhjendas Treial, miks tuli Rahvaliidule tehtud ettepanekut analüüsida juhatuses ning pärast seda võtta seisukoht.

Hiljuti riigikogus Karel Rüütli Rahvaliidu fraktsiooni juhilt tõuganud Treial kinnitas Delfile, et seisab Rahvaliidu missiooni jätkamise eest ning usub, et Rahvaliitu on väga vaja. "Ma olen rahvaliitlane ja jään rahvaliitlaseks!"

Ülehomme toimub Rahvaliidu erakorraline kongress, kus selgub, kas erakond liitub sotsiaaldemokraatidega või mitte. Sel nädalal teatas ka Keskerakond, et kutsub rahvaliitlasi oma leeri.