Lätil õnnestus vaidlustada kohtu varasem otsus, mis oli punapartisan Kononovi süüdimõistmise varem ebaseaduslikuks kuulutanud, teatavad Läti Delfi ja Vene infoagentuurid.

Strasbourgi kohtu suur koda tühistas väikse koja varasema 2008. aasta 24. juuli otsuse.

1998. aastal sõjaveteran arreteeriti ning talle esitati süüdistus üheksa Läti elaniku tapmises osalemises. Kononov kinnitas, et tapetud olid "fašistide käsilased".

Tema kohta tehti mitu korda nii süüdimõistvaid kui ka õigeksmõistvaid otsuseid. Lõppkokkuvõttes veetis eakas mees mitu aastat vanglas ning protsess ise kestis üle kümne aasta. Aastal 2000 anti Kononovile Vene kodakondsus.

Nüüdne kohtu otsus ei kuulu enam edasikaebamisele, kuid partisani advokaat Mihhail Joffe, märkis, et vastavalt kohtureglemendi 80. punktile võib uute asjaolude ilmnemisel nõuda asja ülevaatamist.

Venemaa välisministeerium on juba jõudnud inimõiguste kohtu suure koja otsuse hukka mõista: „See otsus on ebaselge: me alles tähistasime Teise maailmasõja võidu 65. aastapäeva ja nüüd võetakse vastu sellised otsused, mis on kõigi fašismiga võidelnute vastu.“

Ka asejustiitsminister Georgi Matjuškin, kes on Vene alaline esindaja kohtu juures, kahetsust ja nägi tänases kohtuotsuses Nürnbergi protsessi ümberhindamise tunnuseid.