Tartu maakohus tunnistas Lõuna politseiprefektuuri korrakaitseosakonna liiklustalituse Põlva liiklusjärelevalve grupi endise komissari Toivo Körti (47) süüdi väärteomenetluse teadvalt ebaseaduslikus lõpetamises ning sama grupi endise vanemkonstaabli Raivo Koppeli (46) väärteomenetluse ebaseaduslikule lõpetamisele kihutamises ja kaasaaitamises, teatas Tartu kohtute pressiesindaja.

Sama otsusega tunnistati Koppel süüdi ka tulirelva ebaseaduslikus käitlemises.

Mõlemale süüdistatavale mõisteti rahaline karistus, Körtile 54 360 kr ja Koppelile 43 200 kr. Kuna mõlemad süüdistatavad on viibinud eelmisel aastal kolm päeva eelvangistuses, siis arvestatakse see mõistetud karistuse hulka ning kandmisele kuuluvaks karistuseks on Körtil 51 642 kr ja Koppelil 41 040 kr. Rahalise karistuse tasumata jätmise korral kuulub see asendamisele vangistusega.

Menetluskuludena peab Kört tasuma 6722 kr ja Koppel 8511 kr.

Nii Koppelile kui Körtile on esitatud süüdistus väärteomenetluse teadvalt ebaseaduslikus lõpetamises. Koppelit ei olnud kohtul aga alust süüdi tunnistada väärteomenetluse ebaseadusliku lõpetamise täideviijana. Tema ametiülesanded politsei vanemkonstaablina ei võimaldanud väärteomenetlust lõpetada, vaid tegutseda kihutajana ja kaasaaitajana. Väärteomenetluse lõpetamise ametiülesanded olid Körtil politseikomissarina.

Karistuse mõistmisel arvestas kohus seda, et mõlemad süüdistatavad on varem kriminaalkorras karistamata. Samuti ei ole kohtul andmeid, et Körtile ja Koppelile oleks nende varasemas pikas politseiteenistuses midagi ette heita. Süüdistatavate karistamist rahalise karistusega taotles eile toimunud kohtuvaidluses ka Lõuna ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kaire Hänilene.

Süüdistuse järgi lõpetasid Koppel ja Kört kohtuvälise menetleja ametnikena töötades eelmise aasta jaanuaris teadvalt ebaseaduslikult väärteomenetluse, mis viidi läbi Koppeli sugulase suhtes, kes juhtis 16. detsembril 2008 Põlvamaal Veriora vallas toimunud avarii ajal sõiduautot. Ebaseadusliku väärteomenetluse lõpetamise määruse aluseks olid süüdistuse järgi Koppelilt Körtile teadvalt tegelikkusele mittevastavad avariis osaleja ja veel kahe isiku nimel koostatud avaldused 16. detsembril 2008 toimunud sündmuste asjaolude kohta.
Koppelit süüdistatakse ka 2008. aasta kevadest kuni 2009. aasta jaanuarini oma elukohas ilma vastavat luba omamata tulirelva hoidmist.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul alates homsest. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse teatavaks 4. juunil.