Vaatamata sellele, et USA ja Venemaa suhted on viimasel ajal soojenenud ja jätkavad veelgi paranemist, käivad Alatalu sõnul "väikesed karistamised" asja juurde. "See on lihtsalt reageering sellele konkreetsele sündmusele. Suhted on head ja lähevad edasi," ütles Alatalu Delfile, lisades, et headest suhetest räägib ka eilne uudis Venemaa WTO-sse pääsu kohta.

Alatalu märkis siiski, et lääs pidi Venemaa ja Ukraina vahelisele baaside lepingule kuidagi reageerima, sest maailmapoliitikas on tegu väga mastaapse sündmusega.

Alatalu sõnul tasub tähelepanu juhtida veel ühele mehele, kes Moskva pidustustele ei lähe. "See on Lukašenka, Valgevene president, kes tegi väga huvitava avalduse, kommenteerides sedasama Sevastoopoli lepingut, et Valgevene pinnal asub kaks Venemaa sõjabaasi ja Valgevene ei teeni selle pealt mitte pennigi," ütles Alatalu.

"Praegu on ju Venemaa selgelt demonstreerinud, et ta kohtleb oma naabreid absoluutselt erinevalt. Ühtedele tehakse boonuseid ja teisi kooritakse või sunnitakse teatud tingimustel suhteid pidama. Ja nüüd siis sellisel küllaltki delikaatsel hetkel Moskva jaoks, kus propaganda on töötanud kogu aeg kindlas suunas ja kindlate tuuridega, tulevad üksteise järel sellised ebameeldivad otsused, et see, teine ja kolmas mees ei tule," lisas ta.

Moskva 9. mai pidustustele mitteminemisest on teatanud ka Moldova presidendi kohusetäitja Mihai Ghimpu.

Gordon Browni ärajäämist on Alatalu sõnul siiski lihtne põhjendada Inglismaal toimuvate valimistega.