Riigikogus läbis kolmapäeval esimese lugemise avalikkuses palju eriarvamusi tekitanud ajakirjanike allikakaitse eelnõu. Õiguskomisjoni Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv esimees Ken-Marti Vaher teatas Kuku raadiole, et enne teist lugemist ootab ees põhjalik arutelu.

Vaher selgitas, et kuna eelnõu on laual, siis tuleb vormida selline eelnõu, mis vastab õigusriigi normidele ja võtab ka allikatelt hirmu maha.

Vaher lisas, et on kaasanud väga palju erinevaid huvigruppe, kes kahjuks ei saanud varem kaasa rääkida. Ken-Marti Vaher tunnistas, et esialgu olid pinged kogunenud inimest vahel väga suured. Ta lisas, et see on mõistetav kui inimesed on kõrvale jäetud. Samuti andis nördimuseks
põhjust eelnõu esialgne sisu.

Vaheri kinnitusel liigutakse nüüd juba selles suunas, et eelnõust saab asja. Vaheri sõnul on huvigruppide kõrvale jätmine Eestis paraku tavaline. Ta selgitas, et komisjon peab vaatama uuesti läbi kuritegude kataloogi, mille puhul saaks allikakaitset vajadusel murda. Eelnõust jäid juba enne esimest lugemist välja niinimetatud lekitamisparagrahvid.

Viimane sõna allikaitse murdmise vajadusest jääb kohtunikule. Õiguskomisjoni esimehe sõnul paneb teda jätkuvalt imestama, miks sellise teemaga tegeletakse hetkel kui riigis on palju olulisemaid asju
nagu tööpuudus ja majanduskriis.