Tänavu kulmineerunud lugu algas 1978. aasta sügisel, kui kolm noort prantslast otsustasid purjetada Prantsusmaalt pisikesest Nevers’i linnast Brasiiliasse Rio de Janeirosse, kuid sattusid Alžeeria rannikul metsikus tormis merehätta, vahendavad ERR Uudised ETV saadet "Pealtnägija".

Kolm meest ja koer jäid pärast reisi algust pea kuu hiljem ehk 1978. aasta oktoobri lõpus oma purjekaga Alžeeria rannikul tormi tõttu merehätta ning pääsesid kindlast surmast ainult tänu juhuslikult lähedusse sattunud ENSV Merelaevanduse kaubalaevale Mohni.

Eestlased panid oma elu kaalule mitte ainult, et päästa mehed, vaid tõid välja ka nende koera. Kuna tegemist oli tähelepanuväärse juhtumiga, siis leidis lugu märkimist lisaks Prantsusmaa pressile ka tollases Nõukogude Liidus ajalehes "Morjak Estonii".

Paraku kadus päästetutel raudeesriide taga elavate eestlastega kontakt ning alles aasta tagasi hakkasid nad Mohni meremehi uuesti otsima, sest Prantsuse Merepääste Assotsiatsioon tahab Mohni kangelastele anda medalid.