Küsin samamoodi nagu minister Rein Lang: „On teil midagi öelda?“.

Kui NO99 läheb poliitikute vastu sõtta samade vahenditega, millega poliitikud ise end elatavad, ongi üritus kõigest teater, aga sotsiaalse sõnumi ja kaaluta. Olen nõus, et poliitikute mugav elu tuleb teha hästi mittemugavaks. Neist tuleb rääkida ausalt ja silmakirjatsemata. Aga kõik, millele teatrirahvas tähelepanu pöörab, on niigi teada – et emapalga ülempiir on saatanast, et rahvas on end lolliks laenanud jne. Kahjuks NO99 ei paku lahendusi ega alternatiive. Olemata partei, ei saagi nad midagi reaalset pakkuda. Nad saavad haukuda, nagu ka ajakirjandus. Aga kas teatri hambad hammustavad valusamalt?

NO99 on loodud suuresti tänu kunagisele kultuuriminister Urmas Paetile, kes on Reformierakonnast, nagu ka tänane kultuuriminister Laine Jänes ja proovietendusel kaasa löönud justiitsminister Rein Lang. Ma ei taha uskuda, et NO-projekt on ühe erakonnaga ülemääraselt seotud, kuid partei- ja valitsuskriitika on parim garantii, et nende staatust ega rahastamist edaspidi ei vähendata. Sest muidu on kohe trump lauale käia – näete, piisas, et olla korra kriitiline ja juba meid kärbitakse...

Seni pole teatrijuht Tiit Ojasoo karvavõrdki erinenud (teistest) avalikkusega manipuleerivatest poliitikutest nagu Edgar Savisaar või Andrus Ansip. Kerge bluff, pooltõed, musta valgeks rääkimine ja kõik see käib läbi kerge ning muretu naeratuse. Kui poliitikud tahavad nende vahenditega võimul püsida, siis mida tahab Ojasoo? Teha Saku hallis teatrile hiigelkassa, korda saata aasta turundustegu või kuulutata poliitikutele, et nad on küündimatud. Hetkel paistab see eelkõige suurejoonelise suvelavastusena.

Ma ei tea, kas NO99 ja Ojasoo peaks enne mais toimuvat finaali oma eesmärke natuke selgitama või mitte. Selgus ei teeks paha, sest siis oskaks neid ka paremini jälgida. Kui „Õnne 13“ Raivo E. Tamm viskab mõne valitsuskriitilise lause, siis keegi ei arva, et see on ERRi hoiak. NO99 puhul on ütlejate eesmärgid, nagu ka tegelikud ütlejad, varjus. Aga avavaatuse lõpus on vist ka veel vara tahta, et kõik oleks selge.