20. märtsi hommik polnud just paljutõotav – sadas tõsiselt vihma. Õnneks päeva peale ilm paranes ja suurel koristuspäeval osales esialgsetel andmetel kokku üle 100 000 portugallase. Aktsioonist võtsid osa paljud kultuuri- ja ühiskonnaelutegelased. Paaris koristamiskohas toimusid ka kontserdid. President Cavaco Silva ise osales koristustöödel Sintra metsades koos kohalike koolilastega, kirjutab Eesti Lissabonis saatkonna konsul-lauaülem Urmas Eigla blogis.

"Kuna aktsioon sattus lähestikku saatkonna kahe muu ettevõtmisega Assoori saartel - aukonsulaadi avamisega Ponta Delgadas ja kunstnik Markus Kasemaa näituse avamisega Ribeira Grande teatrimajas, võttis suursaadik Mart Tarmak koristusüritusest osa Lajes do Picos. Ise registreerusin koos abikaasa ja tütrega koristustöödele Lissaboni satelliitlinnakeses Oeirases.

Eestlaste osalemine tekitas ka Oeirases parasjagu elevust ning meil paluti Eestisse - niivõrd lihtsa, kuid geniaalse idee sünnipaika - edastada osalejate sügav lugupidamine.

Metsadest ja randadest koguti esialgsetel andmetel kokku üle 70 000 tonni prügi. Nii mandril kui Assooridel oli väga hästi organiseeritud prügi äravedu, nii et kahe aasta eest Eestis nähtud kokkukogutud prügi järgmiseks päevaks hunnikutena maha ei jäänud," kirjutas Eigla.