„Haitit tabavad pidevad katastroofid panid mind välja pakkuma radikaalset lahendust — hakata tegutsema, et luua kuhugi Aafrikasse tingimused haitilaste tagasitulekuks,” ütles Wade AFP vahendusel.

Wade juhtis tähelepanu sellele, et haitilased ei ole ise oma elukohta valinud. 17. sajandil alanud Prantsusmaa koloniaalajastul viidi massiliselt aafriklasi Haitile orjadeks.

„Meie kohus on tunnustada haitilaste õigust naasta esivanemate maale,” ütles Wade. Tema sõnul poleks see esimene kord, kui endised orjad või nende järglased tagasi Aafrikasse tuuakse. Lääne-Aafrika riik Libeeria loodi 1822. aastal vabastatud orjade kolooniana.

Senegali presidendi pressiesindaja Mamadou Bamba täpsustas raadios presidendi plaane. „Kui saabub vaid mõningaid inimesi, pakume neile katuse pea kohale ja tüki maad. Kui neid tuleb massiliselt, anname neile terve piirkonna,” ütles Bamba.

Haiti on lisaks looduskatastroofidele kannatanud ka pideva vaesuse, diktatuuride, poliitilise ebastabiilsuse, metsade hävitamise ja rahvusvahelise toidukriisi all.