“Noorsootöötajate jaoks ei olnud see juba ammu enam uudis,” kommenteeris Kruusimäe Delfile Kaur Hansoni vastu esitatud süüdistusi. “Eks ta ole oma 7-8 aastat silma hakanud ja oma käitumistega kummalise mulje jätnud.”

“Kummaline on see, et kuidas lastekodude juhatajad on usaldanud oma lapsi tema kätte, kui ta on laagrites käinud. Eranditult on kogu aeg olnud poeglapsed,” rääkis Kruusimäe. “Lisaks veel ühes telgis ööbimised.”

Kruusimäe hinnangul on selline tegevus juba ka pedagoogiliselt vale, sest lapsed võivad hakata teda päris isaks pidama. “Kui enam ei külastata last, jätab see lapsele korvamatu trauma,” selgitas ta.

Kahtlused-kõhklused on, kuid politseile ei teatata

Kõige olulisem küsimus praegu kahtlemata, miks siis keegi ei andnud oma kahtlustest varem teada? “Ametisiseselt on see info liikunud. Nendes ametites, milles Kaur on tööl olnud, on sellega ka tegeletud. Teda on jälgitud ja uuritud. Kuna tegemist on äärmiselt delikaatse teemaga ja ohvritesse tuleb ka äärmiselt delikaatselt suhtuda, siis ei ole keegi saanud midagi konkreetselt teha,” rääkis Kruusimäe.

“Kui inimene on päris mõjukal kohal, on tunnustatud, on kõik tema mõtted heast tahtest ajendatud. Neid kahtluse alla seada alama astme ametnikul või kellelgi teisel, kui ei ole konkreetseid tõendeid ja viiteid, siis jääb kodanikujulgusest inimestel pahatihti puudu,” selgitas Kruusimäe.

Pedofiilide ringkaitse on olemas

“Lapsepilastamine on tõsine kuritegu. Kui poliitik ei saa ma kohtuloo kohta midagi öelda, sest meil on võimude lahususe printsiip. Aga kui noorsootöötaja, kui isa, kui linnavolinik leian, et niikaua kui karistused jäävad leebeks, on tegemist ilmselt ringkaitsega,” rääkis Tallinna volikogus IRLi ridades istuv mees. “Mida kõrgemal tasemel on ringkaitse, seda tugevam see on. Vahele jäävad lihtsad inimesed. Suured inimesed pääsevad puhta nahaga.”

Oluliseks probleemiks peab ta ka lastekodude juhatajaid, kes on liiga heausksed ja usaldavad lapsi teiste inimeste kätesse liiga kergekäeliselt.

Kahtlaseid noorsootöötajaid on veelgi

“Eks igas organisatsioonis ole neid kahtlusi, aga täna, kodanikupäeval, kui see väljapoole toodi, siis ma loodan, et noorsootöötajad hakkavad ka julgemalt vaatama,” rääkis Kruusimäe. “Ega asi ei ole ainult ametnikes. Noorsootöötajad näevad ka kuidas kodudes toimub see asi. Kas on see pereisa või on see kasuisa. Kuidas toimub see asi koolis või mõnes muus asutuses. Selliseid asju juhtub. Millal julgevad noorsootöötajad kui pedagoogid sellesse sekkuda? Tänane päev ongi selleks, et koputada hingele.”