ÜRO ekspertide teatel on viimase 10 aasta jooksul narkomaanide arv Venemaal kasvanud 10 korda ning praegu tarbivad nad 75-80 tonni Afganistanist pärit heroiini aastas. Seda on 3,5 korda rohkem kui USA-s ja Kanadas (umbes 20 tonni) ja ligi kaks korda rohkem kui Hiinas, mis on tarbimise poolest teisel kohal 45 tonniga. Venemaa heroiinituru aastast käivet hinnatakse 13 miljardile dollarile (143 miljardile kroonile), vahendab Lenta.ru.

UNODC andmetel on Venemaal praegu umbes poolteist miljonit heroiinisõltlast — sama palju kui kõigis teistes Euroopa riikides kokku.

Narkootikumid tulevad Venemaa turule läbi Kesk-Aasia. Kõige rohkem, umbes 50 tonni aastas, tuleb heroiini Venemaale läbi Kasahstani. Sinna tuuakse heroiin omakorda läbi Usbekistani, Türkmenistani, Tadžikistani ja Kõrgõzstani. Lisaks sellele on olemas otseühendus õhu kaudu Pakistanist ja Kesk-Aasia riikidest ning narkootikume tuuakse laevade ja lennukitega ka Aafrikast.

ÜRO hinnangul õnnestub Vene õiguskaitseorganitel tabada vaid 4 protsenti riiki saabuvast heroiinist. Seda on vähem kui Iraanis (20 protsenti) või Pakistanis (17 protsenti).

Üheks peamiseks faktoriks, mis soodustab narkootikumide levimist ja transiiti Venemaal, peavad ÜRO eksperdid korruptsiooni. Märgitakse, et korruptsioonitase Venemaal on sama kõrge kui Afganistanis, mis on peamine narkootikumide tootja, ja kõrgem kui Iraanis või Pakistanis.